CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis!

Uwielbiam wszystkie  ciasta drożdżowe!

Ich zapach, ich smak, wygląd przywodzi na myśl smak dzieciństwa, ukochaną babcię i zabawy w ogrodzie na trzepaku pomiędzy drzewami pełnymi soczystych, fioletowych śliwek.

Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego, który jest jednym z najpiękniejszych zapachów.

 

Delikatne, niesamowicie puszyste, lekkie, wypełnione soczystymi śliwka, których już pełno w sklepach i na targach!

Ciasto idealne – dokładnie tak powiecie.

Częstujcie się!

Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe ze śliwkami poleca się na dziś!

 

SKŁADNIKI:

( blacha 24-28 cm )

CIASTO :

* mąka pszenna – 450 g

* cukier – 5 łyżek

* ciepłe mleko – 250 ml

* świeże drożdże – 35 g

* masło min.82% – 80 g

* jajko M – 2 szt

KRUSZONKA:

* mąka- 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 50 g

DODATKOWO :

* śliwki – ok. 500 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru, rozpuszczamy, dodajemy ciepłe mleko i resztę cukru, odstawiamy na ok. 10 minut.

Dodajemy jajka, a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).

Dodajemy mąkę, zagniatamy robotem z hakiem, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

Blachę smarujemy masłem, obsypujemy odrobiną tartej bułki, wykładamy ciasto, pokrywamy śliwkami.

Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki szybko rozcieramy w palcach. Mrozimy.

CAŁOŚĆ:

Uwaga!

Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.

Posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180C.

Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.

You Might Also Like

17 komentarzy

  • Reply
    Klaudia
    10 sierpnia 2013 at 13:42

    Nie ma to jak ciasto drożdzowe i to jeszcze ze śliwkami mniam …

  • Reply
    Marta T.
    26 sierpnia 2013 at 13:59

    dodałam cynamon… boskie…!!

  • Reply
    Ciasto ucierane na kefirze ze śliwkami
    28 sierpnia 2013 at 10:23

    […] jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie […]

  • Reply
    Ola
    29 sierpnia 2013 at 15:11

    Robiłam, polecam!

  • Reply
    Muffinki czekoladowo - śliwkowe
    18 września 2013 at 19:22

    […] wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z […]

  • Reply
    Dżdżownica drożdżowa z parówkami
    27 kwietnia 2014 at 17:03

    […] Drożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu  ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić! Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! Zachwyci niejednego!    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO: […]

  • Reply
    Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
    1 maja 2014 at 17:21

    […] i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej […]

  • Reply
    Drożdżówki z serem i kruszonką
    4 maja 2014 at 12:06

    […] Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego! […]

  • Reply
    Muffiny truskawkowe z kruszonką
    30 maja 2014 at 18:37

    […] z kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę!Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!Dziś mam dla […]

  • Reply
    pleśniak ze śliwkami i bezową pianą
    18 lipca 2014 at 06:21

    […] Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi. […]

  • Reply
    Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze - łatwe i szybkie!
    14 października 2014 at 15:41

    […] na myśl wspomnienia z dzieciństwa … domowe , babcine ciasta , którymi uwielbiamy się rozkoszować w sezonie […]

  • Reply
    MUFFINKI JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
    30 listopada 2014 at 00:45

    […] z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami …  knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … […]

  • Reply
    BABA DROŻDŻOWA LENIWA Z KRUSZONKĄ
    21 stycznia 2015 at 16:18

    […] Drożdżowe ze śliwkami … […]

  • Reply
    DROŻDŻÓWKI Z GRUSZKAMI I KREMEM
    21 stycznia 2015 at 21:17

    […] waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie […]

  • Reply
    DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM
    26 kwietnia 2015 at 08:26

    […] Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką! […]

  • Reply
    7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI
    3 września 2015 at 17:00

    […] Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką […]

  • Reply
    KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
    10 października 2015 at 21:27

    […] już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką, muffinki i różne inne […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress