Drożdżówki z serem

IS_ DROŻDŻÓWKI Z SEREM 2x

Jakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam!

Pora nadrobić zaległości!

Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich drożdżówek?!

Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach!

By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi!

Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi!

 IS_ DROŻDŻÓWKI Z SEREM xx

SKŁADNIKI:
( ok. 8 szt )

CIASTO:
* mąka – 250 g
* drożdże suszone – 10 g
* miód – 10 g
* jajko – 1 szt
* mleko – 125 ml
* sól – 4 g
* miękkie masło – 38 g

NADZIENIE :
* miękkie masło – 2 łyżki
* cukier puder – 4 łyżki
* żółtko – 1 szt
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* ser biały – 220 g
* skórka cytrynowa – 1 szczypta

DODATKOWO :
– płatki migdałów – 100 g
– sos toffi – 100 ml
– jajko do posmarowania – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mieszamy mleko z miodem i jajkiem.

Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól.

Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto.

Przykrywamy  i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

NADZIENIE:

Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.

CAŁOŚĆ:

Z ciasta formujemy bułeczki.

Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut.

Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie.

Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC.

Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi.

IS_ DROŻDŻÓWKI Z SEREM 2x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress