GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI PO KATALOŃSKU

Dziś mam dla Was niesamowicie smaczny … jesienny przepis na sycące danie , które rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni.

 

Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.

 

Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie!

gulasz wolowy , gulasz z grzybami , gulasz wegierski , wolowina gotowana , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g

– czosnek – 4 ząbki

– sól

– pieprz

– mąka – 2 łyżki

– oliwa z oliwek – 100 ml

– grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g

– cebula – 1 szt

– marchew – 1 szt

– pomidory miękkie – 4 szt

– liść laurowy – 2 szt

– ziele angielskie – 1 szczypta

– czerwone wytrawne wino – 150 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.

Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe.

Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni.

Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Marchew kroimy w plasterki.

Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).

Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.

Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.

Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.

Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!

gulasz wołowy po katalońsku xxxxxxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Boeuf Stroganow - Strogonow
    4 maja 2014 at 20:53

    […] wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki […]

  • Reply
    LECZO
    1 stycznia 2015 at 20:22

    […] , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu […]

  • Reply
    GULASZ Z WARZYWAMI - TANI I SZYBKI!
    16 lutego 2015 at 09:20

    […] Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. […]

  • Reply
    BOGRACZ / Bogrács - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
    24 października 2015 at 09:38

    […] Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress