GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI PO KATALOŃSKU

Dziś mam dla Was niesamowicie smaczny … jesienny przepis na sycące danie , które rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni.

 

Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.

 

Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie!

gulasz wolowy , gulasz z grzybami , gulasz wegierski , wolowina gotowana , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g

– czosnek – 4 ząbki

– sól

– pieprz

– mąka – 2 łyżki

– oliwa z oliwek – 100 ml

– grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g

– cebula – 1 szt

– marchew – 1 szt

– pomidory miękkie – 4 szt

– liść laurowy – 2 szt

– ziele angielskie – 1 szczypta

– czerwone wytrawne wino – 150 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.

Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe.

Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni.

Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Marchew kroimy w plasterki.

Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).

Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.

Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.

Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.

Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!

gulasz wołowy po katalońsku xxxxxxxxxxxx

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Boeuf Stroganow - Strogonow
    4 maja 2014 at 20:53

    […] wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki […]

  • Reply
    LECZO
    1 stycznia 2015 at 20:22

    […] , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu […]

  • Reply
    GULASZ Z WARZYWAMI - TANI I SZYBKI!
    16 lutego 2015 at 09:20

    […] Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. […]

  • Reply
    BOGRACZ / Bogrács - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
    24 października 2015 at 09:38

    […] Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress