CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA

Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.

Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.

Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!

Zobaczcie jakie to proste!

ciasto budyniowe , budyniowe bez pieczenia , budyniowe na herbatnikach , krem budyniowe , najlepsze ciasta , szybkie ciasto , ostra na slodko , latwe przepisy (1)xxx

SKŁADNIKI:

KREM :

* mleko – 500 ml

* żółtko – 2 szt

* mąka pszenna – 3 łyżki ( nie czubate )

* mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate )

* masło – 100 g

* cukier – 5 łyżek

DODATKOWO :

* herbatniki – ok. 50 szt

* galaretka brzoskwiniowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

KREM :

Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.

Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.

Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.

Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.

Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ :

Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu a następnie przykrywamy drugą warstwą kremu – tak do wykończenia składników.

Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok.3 godziny.

Smacznego!

ciasto budyniowe , budyniowe bez pieczenia , budyniowe na herbatnikach , krem budyniowe , najlepsze ciasta , szybkie ciasto , ostra na slodko , latwe przepisy (2)xx

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    7 września 2013 at 14:09

    wygląda trochę jak tort czeski:-)

  • Reply
    Anna R.
    13 października 2014 at 22:51

    Chyba trochę przesadzasz z tą instrukcją jak się gotuje budyń. Reszta jest w porządku.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 października 2014 at 06:38

      Kochana , uwierz , że nie dal wszystkich jest to wystarczająco jasne i co kilka dni dostaję jakaś wiadomośc o budyń ( czy to z tego czy innego przepisu ). :)

  • Reply
    Anonim
    7 listopada 2014 at 14:36

    Mdle jakies takie nie za fajne

  • Reply
    CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM - na herbatnikach / bez pieczenia
    29 października 2015 at 08:07

    […] odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress