Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na przekąskę , która zachwyci nie tylko oczy , ale i podniebienia na imprezach w gronie rodziny czy też przyjaciół!
Jako , że do wielbicieli sushi absolutnie nie należę ( choć dawałam mu kilka szans ;) ) postanowiłam przygotować coś , co będzie wyglądało równie pięknie … będzie niesamowicie smaczne , ale też wygodne do jedzenia.
Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę!
Może i Wy wykorzystacie ten pomysł?
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
NALEŚNIKI:
– mąka – 1 szklanka
– mleko – 220 ml
– jajko – 2 szt
– olej – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – szczypta
FARSZ:
– ryż ( basmati ) – 150 g
– papryka czerwona – 100 g
– papryka zielona – 100 g
– świeża bazylia – 1 pęczek
– sól
– pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy.
Smażymy duże naleśniki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( do całkowitej miękkości , a nawet lekkiego rozgotowania ).
Papryki oczyszczamy , kroimy w słupki.
Bazylię myjemy.
CAŁOŚĆ:
Naleśnika smarujemy po całości ryżem.
Przez środek układamy papryki i liście bazylii.
Delikatnie posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
Przykrywamy drugim naleśnikiem i powtarzamy czynność.
Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami.
Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę.
Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat , przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!
2 komentarze
Eliza
14 września 2013 at 07:40Podoba mi się takie sushi :)
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami
4 maja 2014 at 12:53[…] mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym […]