BISZKOPT Z MASĄ KAKAOWĄ – PRZEKŁADANE

IS_biszkopt z masą kakaową 4xx

Nic nadzwyczajnego … nic szałowego … 

Proste i smaczne!

Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.

Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.

Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie ….

W sam raz do popołudniowej kawki!

Spróbujcie!

ciasto przekladane , ciasto czekoladowe , masa czekoladowa , ciasto z kremem , biszkopt przekladany , ostra na slodko

 

SKŁADNIKI :
( blacha 22 – 26 )

BISZKOPT JASNY :
* jajka – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

BISZKOPT CIEMNY :
* jajka r.M – 7 szt
* sól – 1 szczypta
* kakao – 1/3 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* cukier drobny – 3/4 szkl

MASA KAKAOWA :
– śmietana 30 % – 500 ml
– śmietan fix – 2 szt
– cukier puder – 3 łyżki
– kakao – 1 łyżka

   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT JASNY :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.

Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.

Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

BISZKOPT CIEMNY :

Zimne białka oddzielamy od żółtek

( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

Ubijamy je na sztywną pianę .

Pod koniec ubijania ,  stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

Mąkę przesiewamy z kakaem,  a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki 

( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

Boków NICZYM nie smarujemy.

Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

 ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Kroimy na 2 blaty.

MASA KAKAOWA :

Śmietanę ubijamy mikserem.

Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.

Ubijamy na sztywno.

CAŁOŚĆ :

Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.

Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.

Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”

Smacznego!

PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy.

IS_biszkopt z masą kakaową xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Magda C.
    20 września 2013 at 11:04

    Ślicznie wygląda :) Ciasta biszkoptowe zawsze są smaczne :)

  • Reply
    Stefanka - kakaowe ciasto z kaszy manny
    21 kwietnia 2014 at 11:35

    […] jest mocno kakaowa … […]

  • Reply
    Czekoladowa szachownica
    4 maja 2014 at 08:57

    […] biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym […]

  • Reply
    Kokosowe ciasto z mango
    5 sierpnia 2014 at 13:35

    […] Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość! […]

  • Reply
    Dora
    21 grudnia 2014 at 23:23

    Dlaczego należy rzucać ciastem z blaszka o podłogę ? Trochę to mnie zniechęciło do wypróbowania tego przepisu, bo boję się, że ciasto się rozleci przy takich rzutach. Ciasto wygląda przepysznie i zachęcająco. p Pozdrawiam wszystkich

  • Reply
    TIRAMISU CUPCAKE
    16 stycznia 2015 at 19:26

    […] się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress