CANNELLONI ZAPIEKANE Z BAKŁAŻANEM I MOZZARELLĄ

IS_roladka z bakłażana cannelloni ricotta 3xxx

Wiem , że wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników.

Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego!

Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA.

Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie!

Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli.

Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!

Polecam!

IS_roladka z bakłażana cannelloni ricotta 3xxx

SKŁADNIKI:

– makaron Cannelloni – 10 szt
– bakłażan – 1 szt
– bulion – 250 ml
– cebula – 1 szt
– sól
– pieprz
– mozzarella – 1 szt
– ricotta – ok. 200 g
– oliwa z oliwek – 125 ml
– szczypiorek – 1 pęczek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry , solimy z 2 stron i odstawiamy na ok. 30 minut na papierowy ręcznik ( wyjdzie z niego woda i straci goryczkę ).

Po tym czasie podsmażamy go na mocno rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony.

Gotujemy bulion , dodajemy do niego posiekaną cebulę.

Wkładamy delikatnie plastry bakłażana i gotujemy ok. 2 minuty.

Delikatnie wyciągamy razem z cebulą na osobny talerz.

Ricottę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Dodajemy pęczek posiekanego szczypiorku i dokładnie mieszamy.

Przygotowanym serem faszerujemy ugotowany makaron cannelloni.

Każdy zawijamy w plaster bakłażana i wkładamy do delikatnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego
( ja do tego użyłam silikonowej formy do keksa ).

Pokrywamy pokrojonymi plastrami mozzarelli i posypujemy odrobiną szczypiorku.

Zapiekaj przez ok 15-20 minut w temperaturze 180C , nie dopuszczając do zapieczenia sera ( ma się tylko roztopić ).

Smacznego!

IS_roladka z bakłażana cannelloni ricotta xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Kasia
    20 września 2013 at 12:25

    ja w tym roku robię wszelkie wariacje na temat bakłażana w cieście naleśnikowym :) podbił serce i nie tylko moich domowników ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/przystawki-dla-doroslych/baklazan-w-ciescie-nalesnikowym/

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress