GULASZ GRZYBOWY Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ

GULASZ GRZYBOWY Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ 4xxxx

Kilka dni temu Mama przyniosła do domu wielką dynię!

Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!

Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!

Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!

Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!

Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!

gulasz , gulasz z soczewicy , gulasz grzybowy , wegetarianski gulasz , danie na goraca , ostra na slodko

SKŁADNIKI :

* grzyby leśne – 200 g
* dynia – 150 g
* soczewica – 1 garśc
* marchew – 1 szt
* cebula – 1 szt
* koncentrat pomidorowy – 50 g
* oliwa – 50 ml
* sól, pieprz, papryka
* śmietana 30% – 100 ml
* bulion warzywny – ok.400 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.

Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.

Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.

Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.

Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.

Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy!

Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!

Smacznego!

IS_GULASZ GRZYBOWY Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ 2xxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku
    28 maja 2014 at 15:01

    […] Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice. […]

  • Reply
    Potrawka z kurczaka z dynią + recenzja
    22 października 2014 at 22:30

    […] Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności! […]

  • Reply
    Ania N
    4 października 2015 at 13:07

    Zrobiłam wczoraj, wyszedł pyszny. Moja 89-letnia babunia wylizała nawet miseczkę :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress