CZEKOLADOWE KRATERY Z KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ

IS_CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKA I MASĄ BUDYNIOWĄ 2xxxx

Pokazałam smakowite zdjęcie , a po przepisie ślad zaginął! ;)

Ale jest!
Gotowy!

I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha!

 

Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę!

Miękki biszkopt przełożony kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach!

ciasto czekoladowe , krem budyniowy , krem karmatkowy , ciasto z budyniem , ciasto z kremem , brownie , kratery ciasto , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

BISZKOPT JASNY :
* jajka – 3 szt
* cukier – 6 łyżek
* mąka pszenna – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

BISZKOPT CIEMNY :
* jajka – 6 szt
* cukier – 1,5 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

MASA BUDYNIOWA :
* mleko – 0,5 l
* budyń waniliowy z cukrem – 2 szt
* cukier – 3 łyżki
* masło – 200 g

DODATKOWO:
* galaretka truskawkowa – 1 szt
* polewa czekoladowa ciemna
* polewa czekoladowa biała

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT JASNY :

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Wylewamy na blachę ( 20x28cm).

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

Odstawiamy do ostudzenia , a następnie za pomocą literatki wycinamy okręgi.

BISZKOPT CIEMNY :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do rozpuszczenia cukru.

Do masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.

Następnie delikatnie mieszamy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem  do pieczenia.

Masę wykładamy na blachę ( 28x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 min w 170 stopniach.

Odstawiamy do ostudzenia a następnie rozcinamy na 2 blaty.

MASA BUDYNIOWA :

2 budynie waniliowe gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem cukru.

Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia , tak by nie pozostały grudki.

Studzimy.

Całkowicie wystudzone miksujemy na gładką masę z miękkim masłem.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Ostawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ:

Na blasze układamy ciemny biszkopt.

Smarujemy masą budyniową ( dość gęsto ).

Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.

biszkopt jasny z masą budyniowa xxxxxxx

Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).

galaretka xxxxx

Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).

Lekko dociskamy.

Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory.

Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Eliza
    3 października 2013 at 12:57

    Cudowne! Wyglądają rewelacyjnie :)

  • Reply
    przepis naleśniki
    5 października 2013 at 08:24

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  • Reply
    Marta
    20 października 2013 at 19:43

    aa cudne ciacho….zastanawiam się jednak nad masłem…jakie będzie najlepsze?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 października 2013 at 20:36

      Napewno musi to byc PRAWDZIWE MASŁO – absolutnie nie wolno zastąpic go margaryną , gdyż zepsuje ona cały smak.

      • Reply
        kasia
        12 sierpnia 2015 at 12:52

        Trzeba czytać ze zrozumieniem,chodziło o galaretkę,ponieważ słabo stężona przesiąknie.Pozdrawiam

  • Reply
    Ananasowe z kremem budyniowym
    5 grudnia 2013 at 09:27

    […] Czekoladowe kratery z kremem budyniowym  […]

  • Reply
    Biedronka z kisielową pianką - łatwe i szybkie!
    21 stycznia 2014 at 10:17

    […] do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza […]

  • Reply
    Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
    22 marca 2014 at 12:06

    […] mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się […]

  • Reply
    qell
    9 maja 2015 at 22:28

    Sorki ale pierwszy raz słyszę żeby biszkopt nasiąkł od kremu budyniowego a jestem cukiernikiem z dwudziestoletnim stażem

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 maja 2015 at 09:20

      Nie chodzi o nasiąknięcie, tak jak w przypadku nasączania.
      Bardziej chodzi mi o to , że biszkopt pokryty/przełożony kremem budyniowym robi się wystarczająco miękki i nie jest konieczne jego dodatkowe nasączanie.
      Ale faktycznie, nie do końca dobrze się wyraziłam.
      .
      Natomiast z wielką przyjemnością posłucham cennych rad i każdej uwagi ze strony fachowca :)
      Ja się dopiero uczę i mam nadzieję, że kiedyś i ja będę mogła się pochwalić 20-letnim stażem :)

      Pozdrawiam

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress