KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA

image

Obiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?!
No i jest!

Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby.

Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać!

Bez dokładki się nie obejdzie!

Tak więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!

kapusta czerwona zasmazana , czerwona kapusta , najlepsza czerwona kapusta z zasmazka , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

* czerwona kapusta – 1 szt

* mąka – 4 łyżki

* masło – 70 g

* ocet jabłkowy – 2 łyżki

* ocet balsamiczny – 2 łyżki

* cukier – 3 łyżki

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą

( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).

Gotujemy na średnim ogniu.

Po ok. 20 min. na patelni roztapiamy masło , a do roztopionego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy – robimy złotą zasmażkę , odstawiamy.

Po ok. 45 minutach kapustę doprawiamy solą , cukrem , octem jabłkowym i balsamicznym , a następnie dokładnie mieszamy.

( Jeśli jest za dużo wody , jeszcze chwilę gotujemy do odparowania ).

Zasmażkę podgrzewamy , a następnie wlewamy do kapusty.

Dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Odstawiamy do przestudzenia.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Miodowa golonka na piwie
    13 maja 2014 at 13:50

    […] mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione […]

  • Reply
    Golonka w piwie i miodzie
    13 maja 2014 at 13:52

    […] mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress