Zupa ziemniaczana z pesto

IS_ zupa włoska z pesto i szynką parmeńską xxxxxx

Myśląc o Włochach odrazu mamy na myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami.

Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami )

Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ).

A jeśli ser – to oczywiście parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).

Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.

Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto …  podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej!

Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny!

zupa ziemniaczana , zupa z pesto , wloska zupa , zupa z makaronem , domowe pesto , ostra na slodk

SKŁADNIKI:

* szynka parmeńska – 2 plastry
* ziemniaki – 200 g
* duża cebula – 2 szt
* oliwa extra virgin – 4 łyżki
* bulion warzywny – 300 ml
* mleko – 300 ml
* makaron muszelki – 50 g
* śmietana słodka  – 50 ml
* natka pietruszki -1 pęczek
* parmezan – 2 łyżki

PESTO :
* liście bazylii – 1 szklanka
* czosnek – 1 ząbek
* orzeszki piniowe – 3 łyżki
* starty parmezan – 2 łyżki
* oliwa extra virgin – 70 ml
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PESTO :

W moździerzu ucieramy bazylię , posiekamy czosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe.

Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając.

Mieszamy do połączenia składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko!

 

 

 

KREM :

Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.

Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.

Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.

Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ).

Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.

Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości.

Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu.

Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto.

Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Podajemy gorącą posypaną świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

zupa włoska z pesto i szynką parmeńską 2xxxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Krem kalafiorowy
    21 kwietnia 2014 at 17:46

    […] wiecie ( albo i nie wiecie ;) ) zupy jadam niezwykle rzadko ( praktycznie wcale […]

  • Reply
    Krem marchewkowy
    27 kwietnia 2014 at 17:04

    […] zapewne wiecie do zup jestem ostatnio anty nastawiona i praktycznie wogóle ich nie […]

  • Reply
    Zupa / Krem dyniowy na ostro
    7 maja 2014 at 14:02

    […] Kremy na ostro ;) […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress