MAULTASCHEN

Maultaschen 3xxx

Ja mam dziś dla Was przepis na przepyszne Maultaschen!

Oczywiście nie byłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu.

Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie!

Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie!

A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu.

 

Maultaschen , pierogi ze szpinakiem , ciasto na pierogi , pyszne pierogi z miesem , ostra na slodko xxxxx

 

SKŁADNIKI:
( dla 4 osób )

CIASTO NA MAULTASCHEN:
* mąka pszenna – 200 g
* jajko – 2 szt
* oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki
* sól – 1 szczypta

FARSZ:
* szpinak świeży – 150 g
* parówki cielęce – 200 g
* boczek – 50 g
* cebula – 2 szt
* oliwa – 2 łyżki
* sól,pieprz,gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO NA MAULTASCHEN:

Stolnicę oprószamy mąką.

Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec  wgłębieniem w środku.

Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.

Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.

Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta.

Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm ( Wy możecie śmiało zrobić mniejsze )

Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.

FARSZ :

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Dodajemy posiekaną cebulkę oraz drobno pokrojony w kosteczkę boczek.

Przesmażamy razem aż cebula ładnie się zrumieni , a boczek wytopi i będzie chrupiący,

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany szpinak , doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

Przesmażamy kilka minut cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Parówki drobno siekamy ( jeśli chcemy możemy je przepuścić przez maszynkę.

Ja lubię jak poszczególne składniki są widoczne ).

Posiekane parówki mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulką i uduszonym szpinakiem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby.

CAŁOŚĆ:

Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół.

Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę.

Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10-13 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).

Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Smacznego!

Maultaschen 4xxxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    tu-tusia
    13 października 2013 at 19:04

    Ależ mi smaka narobiłaś! Musze tego spróbować :)

  • Reply
    Marta T.
    16 października 2013 at 09:03

    mieszkam w Niemczech 2lata :D raz w tygodniu jemy w restauracjach :D i nigdy tego nie jadłam :D wygląda bardzo smakowicie :D a bratwursty.. hmmm są wszędzie… i już patrzeć na nie nie mogę… :D

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress