Kotleciki makaronowe z serem

Kuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. 

Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.

Na talerz trafiły zarówno houskove knedlíky ( czyli knedle bułczane ) , buchty , sycące zupy , jak i Smažený sýr (smażony ser ).

I to właśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania.

Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą dla jajecznicy , czy tez jajka sadzonego ;)

Smažený sýr w każdym domu przyrządza się ” po swojemu ” , jednak jedno pozostaje niezmienne – smażymy go na patelni.

Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne.

Od czasu jednak taki grzeszek napewno nie zaszkodzi.

smażony ser czeski xxxx

Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej.

Po zmieszaniu z makaronem  conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników!

Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu.

smażony ser czeski 2xxx

SKŁADNIKI :
( 8 szt )

* twardy żółty ser – 150 g
* makaron conchigliette – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* bułka tarta – ok. 80 g
* duża cebula – 1 szt
* masło – 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* papryka ostra – do smaku
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Makaron conchigliette gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Odcedzamy , przelewamy zimną wodą , odsączamy.

Cebulę drobno siekamy.

Złocimy na prawdziwym , roztopionym maśle.

Ser żółty trzemy na tartce na dużych oczkach.

Ugotowany makaron mieszamy z podsmażoną cebulką i startym serem.

Dodajemy jajko , przyprawy oraz czubatą łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy.

Formujemy średniej wielkości , zgrabne , okrągłe kotleciki.

Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy posypane startym serem + możemy do nich dodać świeży śmietanowy sos.

Zajadamy gorące!

Smacznego!

smażony ser czeski 3xx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Kurczak zapiekany z fasolą adzuki , kukurydzą i ryżem
    4 maja 2014 at 15:31

    […] Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem! […]

  • Reply
    Roladki z indyka z borówkami
    28 czerwca 2014 at 15:08

    […]   Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym.   Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają.   […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress