Nie , to nie jest żart!
Naprawdę upiekłam “chleb/ciasto” lodów.
Oczywiście nie ma się cotu spodziewać, że jest to najlepsze na świecie ciasto ( takie jak np. to czekoladowe :P ) , ale jest to fajny pomysł i ciekawa odmiana dla tradycyjnych ciast.
Ja do tego celu wykorzystałam zwykłe waniliowe .
Wy śmiało możecie zrobić z tych , które najbardziej lubicie!
Wiem , że brzmi to jak żart , ale żartem nie jest!
Wręcz przeciwnie!
Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z piekarnika pachnący chlebek z chrupiącą skórką , który śmiało możemy zajadać sam , jak też posmarować masłem czekoladowym … kremem kasztanowym z wanilią … lub też ulubionym dżemem!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI :
* lody waniliowe ( roztopione ) – 2 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 0,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Roztapiamy lody.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przekładamy do formy keksowej ( u mnie silikonowa , więc nie musiałam natłuszczać ).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na ok. 35-45 minut.
( po 35 minutach sprawdźmy patyczkiem czy jest upieczone ).
Zostawiamy do ostudzenia i zajadamy!
Smacznego!
6 komentarzy
Szybkie gotowanie
16 października 2013 at 10:12Lody… skąd taki pomysł? Nigdy bym nie dodała lodów do chleba. Z racji tego, że jestem łasuchem, u mnie raczej lody byłyby wcześniej zjedzone ;))
magda
16 października 2013 at 22:09wow! jestem pod wrażeniem!
Ażurowe waniliowe naleśniki
4 maja 2014 at 15:12[…] waniliowe , dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii … delikatne … puszyste … a do tego pięknie wyglądające niczym […]
Aga
8 kwietnia 2015 at 19:56A jaka temperatura jeśli z termoobiegiem, którego nie da się wyłączyć.
Ostra na Słodko
8 kwietnia 2015 at 20:38Zmniejszamy do 160C ( pilnujemy, bo czas tak naprawdę zależy od jakości i mocy piekarnika ).
Ma być do suchego patyczka :)
reo
20 lipca 2015 at 23:30Lody waniliowe mają w sobie te same składniki co chleb, oprócz mąki. Dodając do roztopionych lodów mąkę otrzymamy masę na chleb. Wystarczy wrzucić do piekarnika i chleb gotowy ! ;)