JABŁKOWY STRUDEL MAKARONOWY

IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 10xxx

Dziś mam dla Was przepis na nieco inną wersję znanego wszystkim Apfelstrudel , co nie znaczy , że mniej smaczną.

Moje ciasto co prawda zawiera typowe nadzienie , natomiast niesamowitym urozmaiceniem jest tu makaron lasagne zamiast klasycznego ciasta!

Tak , dobrze słyszycie : zrobiłam to ciasto na lasagne!

Wyszło niesamowicie pyszne i nie byłoby w domu osoby , która nie poprosiłaby o dokładkę!

 

 IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 10xxx

SKŁADNIKI :

* makaron lasagne  – 10 płatów
* jabłko – 4-5 szt
* rodzynki – 100 g
* rum – 3 łyżki
* cukier – 100 g
* masło – 20 g
* cukier puder

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Odlewamy wodę , nie przelewamy zimną , a makaron na ok. 3 -4 minuty odstawiamy do lekkiego osuszenia.

Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach po 5 płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat.

Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „

Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut.

Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami.

Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego.

Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.

Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.

Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową ).

Po tym czasie zostawiamy jeszcze ok. 15 minut w uchylonym piekarniku , a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem!

Zajadamy!

Smacznego!

IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 14 xxxx

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress