DYNIOWY SERNIK NA ZIMNO

IS_ sernik dyniowy ssssssss

Dynia – królowa jesiennych przysmaków.

Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.

Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.

Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko … jak i na ostro.

Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.

Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy prostą , ale zarazem niesamowicie smaczną całość!

Napewno posmakuje – obiecuję!

 IS_ sernik dyniowy ssssssss

SKŁADNIKI:

– serek homogenizowany waniliowy – 300 g
– dynia ( miąższ ) – ok. 700 g
– cukier – 40 g
– cukier wanilinowy – 20 g
– żelatyna – ( 30 g + 10 g )
– woda – ( 100 ml + 50 ml )
– sok z cytryny – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę.

Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.

Dodajemy cukier , miksujemy blenderem na gładki mus.

Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny, mieszamy.

Zostawiamy musy do ostygnięcia.

Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.

W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny, studzimy.

Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.

Wylewamy do tortownicy (18 cm).

Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.

DRUGA MASA :

W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy.

Wlewamy do musu z cytryną.

Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.

Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

 

 IS_ sernik dyniowy 4cccc
 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    wedelka
    21 października 2013 at 14:59

    Świetny :) U mnie dziś też sernik dyniowy, tyle że pieczony :)

  • Reply
    gin
    22 października 2013 at 00:15

    Pierwszy raz zrobiłam w tym roku sernik z dyni na zimno. Wyszedł pyszny, ale się przy nim nadenerwowałam… Twój wygląda ślicznie, i chyba na ten przepis skuszę się następnym razem :)

  • Reply
    Karolina
    24 października 2013 at 14:27

    Super sernik! Dziś robiłam ;) Właśnie chłodzi się w lodowce.

    PS. Na pewno, pisze się oddzielnie :P

  • Reply
    Zupa z dyni
    1 stycznia 2014 at 12:33

    […] dyniowe trwa!   Na blogach i w gazetach przepisy na zupy z dyni … racuszki … ciasta  … i mnóstwo innych smakołyków z dodatkiem dyni.   Ja dziś postanowiłam zrobić zupę […]

  • Reply
    Sernik pomarańczowy
    5 maja 2014 at 15:23

    […] co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną […]

  • Reply
    Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym
    20 października 2014 at 06:35

    […] Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole. […]

  • Reply
    Ciasto dyniowe - najlepsze i najłatwiejsze!
    23 października 2014 at 21:05

    […] A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta. […]

  • Reply
    CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE!
    25 października 2014 at 08:23

    […] A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta. […]

  • Reply
    KLUSECZKI DYNIOWE NA SŁODKO
    5 listopada 2014 at 20:31

    […] Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress