GULASZ WOŁOWY Z MAŚLAKAMI, KASZĄ I OGÓRKAMI KISZONYMI

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Provitus „poczęstował” ostatnio swoim nowym dziełem – dopiero co wprowadzonymi na rynek Zasmażanymi maślakami.

A , że grzybki bardzo chętnie zajadam w każdej postaci ,ale niestety nie mam kompletnie czasu na robienie z nich przetworów do spiżarni – taki prezent był strzałem w 10!

Choćbym chciała uczepić się jak rzep psiego ogona , to nie mam do czego.

+
– słoik wypełniony po samiutkie brzegi
– konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał )
– delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki.
– pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę


– za szybko znika ;)

A teraz przejdźmy do przepisu …

Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową.

Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę.

Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała … ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy.

Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły , a ku mojej radości nie obyło się bez dokładek.

 IS_GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 4cccc

SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
* polędwica wołowa – 400 g
* cebula – 2 szt
* masło klarowane – 100 ml
* mąka pszenna – 50 g
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* liść laurowy – 2 szt
* ziele angielskie – 3 ziarenka
* bulion warzywny – 500 ml
* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki
* maślaki zasmażane Provitus – 1 szt

DODATKOWO :
* kasza gryczana biała
* ogórki kiszone

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części), obtaczamy w mące.

W garnku z grubym dnem ( u mnie tzw. ” gęsiarka ” ) rozgrzewamy masło.

Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złocisty kolor.

Dodajemy mięso – robimy to plaster po plastrze – jeśli wrzucimy wszystko naraz temperatura tłuszczu zbyt się obniży , mięso puści sok , w efekcie czego zacznie się dusić a nie smażyć ).

Obsmażamy kilka minut z każdej strony.

Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,pieprz ( uważajmy na sól , gdyż bulion jest słony ) i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu do miękkości – trwa do od 30-50 minut w zależności do wielkości i jakości mięsa.

Co jakiś czas obracamy , mieszamy nie dopuszczając do przypalenia.

Mięso ma się dusić a płyn odparowywać.

Po ok. 30 minutach dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy.

Podgrzewamy na wolnym ogniu.

Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę i dodajemy niewielką ilość sosu z duszącego się mięsa – dokładnie mieszamy.

Całość wlewamy do gęsiarki , podgrzewamy.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą i ogórkami kiszonymi.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Racuszki z kaszy mannej z żurawiną
    26 grudnia 2013 at 15:53

    […] , gryczaną , jęczmienną i […]

  • Reply
    Smażona polenta z parmezanem`
    6 lutego 2014 at 12:19

    […] wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju kasz : gryczana , jęczmienna , jaglana czy też kukurydziana bardzo często goszczą w mojej kuchni w przeróżnej […]

  • Reply
    Hreczniaki - kotlety z kaszy i sera
    23 kwietnia 2014 at 18:21

    […]         Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej.   Mają ciekawe , zdecydowany smak.   Są niezwykle sycące!   Podane z ulubionym […]

  • Reply
    ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI
    16 grudnia 2014 at 14:48

    […] pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech […]

  • Reply
    ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z GULASZEM
    1 stycznia 2015 at 19:16

    […]   Zapiekane purre ziemniaczane , chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku , a do tego aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej w pysznym sosie.Niezwykle smacznie i […]

  • Reply
    BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM
    11 lutego 2015 at 16:19

    […] z niej gulasze albo zajadamy na obiad z przeróżnymi […]

  • Reply
    GULASZ Z WARZYWAMI - TANI I SZYBKI!
    15 lutego 2015 at 21:24

    […] mam dla Was przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo […]

  • Reply
    WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI
    29 kwietnia 2015 at 20:40

    […] Tym razem będzie to wołowina. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress