Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą

Jak już kiedyś pisałam u siebie na facebooku kiedyś M. przyrządził mi wspaniały makaron z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą.

Zarówno szpinak , jak i kurczak tak niesamowicie doprawione , że już po pierwszym kęsie wołałam o dokładkę!

Szpinak oczywiście świeży , w liściach … soczysty kurczak … i kremowa gorgonzola , która po rozgrzaniu zamieniła się w aromatyczny sos  totalnie zawładnęły moim podniebieniem!

Uwielbiam szpinak i jestem totalną fanką makaronów , więc danie było strzałem w 10!

Spróbujcie … a gwarantuję , że nawet Ci z Was , którzy od szpinaku uciekają z daleka , zjedzą go z ogromną przyjemnością!

penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą xxxxxxxx

 

SKŁADNIKI :

* makaron penne – 300 g

* czosnek – 3-4 ząbki

* filet z kurczaka – 150 g

* ser gorgonzola – 100 g

* świeży szpinak – 250 g

* papryczka piri-piri – 1 sz

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* papryka ostra – do smaku

* gałka muszkatałowa – do smaku

* czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka

* oliwa extra virgin – 4 łyżki

* prawdziwe masło – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , papryką  i dokładnie obtaczamy w przyprawach.

Na patelnię wlewamy oliwę , dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilkę przesmażamy.

Mieszamy cały czas , by nie dopuścić do przypalenia.

Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz drobno posiekaną papryczkę i przesmażamy go kilka minut , aż mięso będzie miękkie i usmażone , ale nie zrumienione , bo zrobi się suche.

Wrzucamy grubo pokrojony szpinak i łyżkę świeżego masła.

Podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty aż szpinak zwiędnie.

Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą.

Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku.

Chwilę razem podgrzewamy.

Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę.

Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi.

W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy gorące!

Smacznego!

penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 2xxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Pieczone , młode ziemniaczki na ostro
    7 lipca 2014 at 10:03

    […] dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki … papryki … i świeżego szczypiorku z własnego […]

  • Reply
    Spaghetti aglio e olio / Spaghetti z oliwą i czosnkiem
    2 sierpnia 2014 at 16:19

    […] tego czosnek …. najlepsza oliwa extra virgin … świeża pietruszka i mamy gotowe […]

  • Reply
    Sławek
    5 listopada 2015 at 19:51

    Takiego przepisu szukalem wlasnie na dzisiejsza kolacje. Przepyszne! Dziekuje :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress