CIASTO CYTRYNOWE USTA-USTA

ciasto cytrynowe , cytrynowe z kremem budyniowym , budyniowe , usta usta , usta adama , ciasto z galaretka , ciasta bez pieczenia , ostra na slodko xxx

Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.

Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co robię z ogromną przyjemnością i radością z nauczenia się znów czegoś nowego!

Tym razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było pyszne!

Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.

Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia!

Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu!

 

ciasto cytrynowe , cytrynowe z kremem budyniowym , budyniowe , usta usta , usta adama , ciasto z galaretka , ciasta bez pieczenia , ostra na slodko xxx

 SKŁADNIKI:

* biszkopty okrągłe – 2 paczki
* powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g
* budyń waniliowy z cukrem – 2 op
* cukier – 2 łyżki
* galaretka cytrynowa – 4 szt
* masło – 200 g
* mleko – 500-600 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.

Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.

Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ).

2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.

To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu.

Budynie gotujemy na mleku dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu).

Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń.

Po wymieszaniu dodajemy tężejące 2 galaretki i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na ułożone biszkopty uważając by ich nie pokręcić ( absolutnie nie zepsuje to smaku , ale efekt wizualny nie będzie już tak zachwycający ).

Wkładamy do lodówki , a po lekkim stwardnieniu zalewamy pozostałymi 2 galaretkami.

Odstawiamy do stężenia.

Zajadamy!

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Ervisha
    5 listopada 2013 at 11:52

    Ciasto wyglada zjawiskowo ;D

  • Reply
    gin
    5 listopada 2013 at 17:45

    Rzeczywiście, wygląda bardzo efektownie. I apetycznie :)

  • Reply
    Kam cia
    5 listopada 2013 at 18:22

    Usta – idelane :)… I zapewne smakowite :)

  • Reply
    Magda C.
    14 listopada 2013 at 19:02

    Wygląda obłędnie! Zapisuję przepis :)

  • Reply
    Napoleonka
    18 listopada 2013 at 12:10

    […] niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od […]

  • Reply
    anika
    2 grudnia 2013 at 14:01

    Wygląda smakowicie i ciekawe. Postanowiłam zrobić, jednak wydaje mi się, że w składnikach powinno być 1litr mleka, skoro są dwa budynie, zrobiłam na pół litra mleka i wyszła bardzo gęsta masa budyniowa i za mało kremu :-(

  • Reply
    CIASTO MEGA CYTRYNOWE - KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE
    1 maja 2015 at 08:14

    […] Bo że ciasta cytrynowe lubicie, to ja doskonale wiem, bo każdego dnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez mojego […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress