Golonka w piwie i miodzie

GOLONKO W PIWIE I MIODZIE xxxx

Golonka – jedni kochają , inni nienawidzą.

Ja co prawda do jej smakoszy nie należę , ale od czasu do czasu mam na nią ochotę , co skutkuje kilkugodzinnym przebywaniem w kuchni od samego rana ;)

Jak zapewne wiecie jej przyrządzenie to nie lada wyzwanie , gdyż wielokrotnie mimo usilnych starań zdarzało mi się jeść ją u kogoś zwyczajnie twardą!

Ja od dawna stosuję stary sprawdzony przepis , którym podzieliła się ze mną ciocia.

Mięso przyrządzone w ten sposób jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne!

U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki!

GOLONKO W PIWIE I MIODZIE xxxx

 

SKŁADNIKI :

* golonka – 1 szt

* cebula – 2 szt

* marchew – 2 szt

* pietruszka – szt

* jasne piwo – 500 ml

* miód – 2 łyżki

* liście laurowe – 3 szt

* pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka

* jałowiec – łyżeczka

* gorczyca – 1 łyżeczka

* kminek – 1 łyżeczka

* sól – do smaku

* oliwa z oliwek – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Golonkę oczyszczamy.

Cebule obieramy  kroimy na ćwiartki.

Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.

W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.

Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.

Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą.

Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy.

Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą.

Podlewamy niewielką ilością piwa.

Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem.

Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku do zrumienienia.

Podajemy gorące!

GOLONKO W PIWIE I MIODZIE 2xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    evita0007
    10 listopada 2013 at 11:36

    Ja należę do wielbicieli golonek ;) Twoja wygląda boskooo :)

  • Reply
    Magda C.
    14 listopada 2013 at 19:00

    Świetne danie dla mężczyzn… :D

  • Reply
    POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE BALSAMICO
    4 kwietnia 2015 at 20:55

    […] suszonych pomidorów, miodu i octu balsamicznego sprawia, że od talerza ciężko się […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress