SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ

IS_szarlotka z kisielem i kruszonką 4xxxx

Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.

A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.

Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek.

Częstowałam Was już Szarlotką Mamy

Szarlotką z czekoladą

Królewską szarlotką z bitą śmietaną

i taką Ucieraną na maślance.

Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!

Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!

szarlotka , szarlotka z kruszonka , szarlotka z kisielem , szarlotka z beza , najlesza szarlotka , ostra na slodko , kisielowa piana

SKŁADNIKI:

( blacha 28×24 cm )

CIASTO:

* mąka – 3 szklanki

* margaryna – 250 g

* cukier – 4 łyżki

* żółtko – 5 szt

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

* cukier wanilinowy – 2 łyżki

NADZIENIE:

* jabłka – 1 kg

PIANA KISIELOWA :

* cukier – 3/4 szkl

* kisiel brzoskwiniowy – 1 op

* białko – 5 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.

1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.

Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).

PIANA KISIELOWA :

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.

Delikatnie wylewamy na jabłka.

Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.

Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.

Zostawiamy do ostudzenia.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

IS_szarlotka z kisielem i kruszonką 4xxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    gin
    12 listopada 2013 at 01:19

    Zaciekawiła mnie ta kisielowa piana, spróbowałabym z przyjemnością :)

  • Reply
    Magda C.
    14 listopada 2013 at 18:59

    Prześliczna! A ten kisiel w formie pianki? Bardzo ciekawy pomysł :)

  • Reply
    Szarlotka z waniliową bezą
    1 stycznia 2014 at 12:28

    […] lubię szarlotkę taką klasyczną … babciną … z dodatkiem dużej ilości chrupiącej kruszonki. Dziś […]

  • Reply
    Szarlotka ucierana
    1 czerwca 2014 at 10:48

    […] SZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ […]

  • Reply
    Szarlotka ucierana
    5 sierpnia 2014 at 14:52

    […] Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. […]

  • Reply
    Naleśniki z jabłkami
    6 sierpnia 2014 at 20:21

    […] przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony. Mi kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach i której smaku nikt nie jest w stanie […]

  • Reply
    Pleśniak " oszukany "
    20 października 2014 at 14:05

    […] kruszonki będą […]

  • Reply
    Gola
    15 listopada 2015 at 19:08

    Wyszła bardzo dobra , tym razem starłam jabłka na tarce o grubych oczkach i nieco odcisnęłam jabłka.
    Polecam innym :-)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress