GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ

GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 3xxx

Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!

Zarówno do obiadu , jak i na słodko czy też w formie sałatek.

U nas w Polsce mam wrażenie , że cały czas pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności!

Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem.

Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.

Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie!

Spróbujcie!

 golabki z czerwonej kapusty , golabki z kasza , kasza jaglana , pyszne golabki , najlepsze golabki , ostra na slodko

SKŁADNIKI :

( ok. 10 szt )

* kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt

* kasza jaglana – 1,5 szkl

* boczek wędzony chudy – 200 g

* cebula

* natka pietruszki – 1 pęczek

* jajko – 1 szt

* bulion drobiowy

* olej – 30 ml

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.

Wyjmujemy, osączamy i studzimy.

Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.

Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).

Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.

Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.

Gotowe!

Smacznego!

Co z tą kaszą jaglaną?

Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. 

Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy.

Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.

Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. 

Zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). 

Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. 

… i ma wiele wiele innych zalet , o których warto pamiętać!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Zraziki z kaszy jaglanej z kukurydzą
    4 maja 2014 at 13:18

    […] już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY […]

  • Reply
    Kapusta czerwona zasmażana
    14 maja 2014 at 15:45

    […] przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i […]

  • Reply
    Kotlety jaglane z brokułami
    28 maja 2014 at 06:41

    […] gryczana , jęczmienna , kuskus , kukurydziana i jaglana nie mają przede mną […]

  • Reply
    Magda
    24 czerwca 2014 at 15:19

    jaki sos do tego będzie pasował i smakował?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 czerwca 2014 at 15:44

      Kasza jest delikatna w smaku , więc proponowałabym coś wyrazistego.
      Świetnie doprawiony pomidorowy sprawdzi się tu znakomicie :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress