CIASTECZKA TAHINI

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.

Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej.
Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!

Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe i szybkie!

 

 
 Ciasteczka z tahini 2xxxxxxxx
 

SKŁADNIKI:

* tahini – 125 ml
* masło – 100 g
* cukier – 3 łyżki
* cukier wanilinowy – łyżka
* mąka – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
 

Miękkie masło ucieramy z cukrem i tahini.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut – ciasteczka powinny się tylko lekko zezłocic , a kiedy zaczną pękać oznacza to , że są już gotowe!

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

 
Ciasteczka z tahini xxxxxxx
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Chinese rice cookies - ciasteczka z kleiku ryżowego
    21 kwietnia 2014 at 14:07

    […] , że ich smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia!      Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe …     Robiłam je już wielokrotnie, […]

  • Reply
    Dorsz zapiekany z warzywami i tahini
    2 sierpnia 2014 at 22:22

    […] Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress