Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.
Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej.
Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!
Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe i szybkie!
SKŁADNIKI:
* tahini – 125 ml
* masło – 100 g
* cukier – 3 łyżki
* cukier wanilinowy – łyżka
* mąka – 2 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Miękkie masło ucieramy z cukrem i tahini.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut – ciasteczka powinny się tylko lekko zezłocic , a kiedy zaczną pękać oznacza to , że są już gotowe!
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
2 komentarze
Chinese rice cookies - ciasteczka z kleiku ryżowego
21 kwietnia 2014 at 14:07[…] , że ich smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia! Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe … Robiłam je już wielokrotnie, […]
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini
2 sierpnia 2014 at 22:22[…] Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. […]