KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ

Jak wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.

Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.

Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą 

Krokietami grzybowo – jajecznymi

, a nawet krokietami z parówkami!

Dziś mam wersję dla mięsożerców!

Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.

Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze!

 KROKIETY Z KAPUSTA I MIESEM xxxxxxxxx

 

SKŁADNIKI :

NALEŚNIKI:
* mąka – 1 szklanka
* mleko – 200 ml
* woda gazowana – 100 ml
* jajko – 1 szt
* olej – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – szczypta

FARSZ:
* kapusta biała – 200 g
* mięso mielone wieprzowe – 200 g
* masło – łyżka
* sól
* pieprz
* papryka
* kminek

DODATKOWO :
* jajko – 2 szt
* bułka tarta – 100 g
* olej do smażenia

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NALEŚNIKI:

Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.

Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

FARSZ:

Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.

Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.

Mięso mielone siekamy , oprószamy solą , pieprzem i papryką.

Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.

W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła , dodajemy podgotowaną , a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso.

Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.

Doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki.

Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki.

Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące!

Smacznego!

KROKIETY Z KAPUSTA I MIESEM 7xxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Lady laura.
    25 listopada 2013 at 16:26

    Pyszota ,tak,krokiety z kapustą to , to co lubię najbardziej.Pozdrawiam.

  • Reply
    tu-tusia
    26 listopada 2013 at 11:21

    To coś dla mnie! Dodaję do zakładek :)

  • Reply
    Faszerowane papryki z mięsem i ryżem
    21 kwietnia 2014 at 14:16

    […] mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na […]

  • Reply
    Filet z kurczaka w sosie żurawinowym
    27 kwietnia 2014 at 17:46

    […] U mnie dość często gości w kuchni – dodaję ją rano do musli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs. […]

  • Reply
    Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi
    28 kwietnia 2014 at 20:16

    […] Naleśniki to jest chyba jedyna rzecz , którą mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;) […]

  • Reply
    BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY
    19 grudnia 2014 at 06:52

    […] mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress