KURCZAK NA PARZE Z SAŁATKĄ SZPARAGOWĄ

KURCZAK W ZIOŁACH NA PARZE 2

Dziś nie tylko smacznie , ale i zdrowo!

Ostatnimi czasy w mojej kuchni gości zdecydowanie więcej ” zdrowych ” przepisów!

Co nie znaczy , że wcześniej nie odżywiałam się zdrowo … no ale jak miałam do wyboru mięso albo pyszne ciacho , zawsze wybierałam to drugie!

Teraz to się odmieniło ;)

Mam dla Was przepis na pysznego , soczystego kurczaka w ziołach ugotowanego na parze i smaczną sałatkę z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów.

 KURCZAK W ZIOŁACH NA PARZE 2

SKŁADNIKI :

* filet z kurczaka – 150 g

* sól, pieprz, papryka, estragon, oregano- do smaku

* fasolka szparagowa zielona – 100 g

* suszone pomidory w oleju – 50 g

* czosnek – 1 ząbek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Filet z kurczaka oczyszczamy , delikatnie rozbijamy ręką.

Nacieramy go solą , pieprzem , papryką , oregano i estragonem, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie gotujemy go na parze do miękkości

( jeśli nie mamy parowaru możemy śmiało użyć garnka z wodą i ustawionego na nim durszlaka ).

Fasolkę szparagową podgotowujemy al dente, pomidory kroimy w kawałki.

Olej z pomidorów rozgrzewamy na patelni , wrzucamy posiekany czosnek , chwilkę razem mieszamy, dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone pomidory, przesmażamy kilka minut.

Podajemy gorące z ugotowanym mięsem.

Całość polewamy olejem czosnkowym powstałym ze smażenia.

Gotowe!

 

KURCZAK W ZIOŁACH NA PARZE

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Smażone tosty sezamowe z pastą surimi
    13 maja 2014 at 15:13

    […] do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress