Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Nie samymi słodyczami Sylwia żyje ;)

Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;)

Tym razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki.

Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania.

Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja.

Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem.

Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu.

W tym daniu sprawdziła się znakomicie!

Danie niezwykle smaczne , ale i sycące!

Kurczakryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem!

Z przyjemnością sięgaliśmy po dokładkę!

kurczak po meksykańsku fasola czerwona kukurydza adzuki xxxxxxxxxxx

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 300 g

* kukurydza – 200 g

* fasola ( adzuki ) – 150 g

* ryż – 100 g

* pomidory w puszcze – 300 g

* ser żółty ( plastry ) – 6 szt

* olej – 50 ml

* sól

* pieprz

* papryka

* świeża bazylia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości.

Ryż gotujemy al dente.

Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę , ugotowaną fasolę i ryż.

Doprawiamy delikatnie do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Całość wlewamy do naczynia do zapiekania posmarowanego delikatnie olejem.

Na wierzch , delikatnie zanurzając układamy nasze kawałki kurczaka.

Całość skrapiamy resztą oleju i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

kurczak po meksykańsku fasola czerwona kukurydza adzuki 25xxxxxxx

Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera.

Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony.

Podajemy gorące obficie oprószone świeżą bazylią.

Smacznego!

kurczak po meksykańsku fasola czerwona kukurydza adzuki 15xxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Kurczak cytrynowy z sherry ( na oleju rzepakowym )
    20 grudnia 2013 at 20:23

    […] KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM   […]

  • Reply
    Faszerowane papryki z mięsem i ryżem
    30 kwietnia 2014 at 10:09

    […] mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale […]

  • Reply
    Marta T.
    9 maja 2014 at 09:56

    nasz dzisiejszy obiadek :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress