Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.
Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy!
Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników.
Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!
SKŁADNIKI :
( forma keksowa )
* jajko – 6 szt
* cukier – 200 g
* cukier wanilinowy – 1 op
* mąka pszenna – 150 g
* mąka ziemniaczana – 40 g
* kakao – 2 łyżki
* olejek rumowy – 1 łyżeczka
* cytryna
* sól
KREM :
* masło – 20 g
* cukier – 100 g
* budyń śmietankowy – 1 op
* mleko – 200 ml
PONCZ :
* słodka herbata – 100 ml
* słodka kawa – 100 ml
DODATKOWO :
* wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.
Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.
Do drugiej dodajemy sok i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy.
Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy.
Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół.
Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.
KREM :
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.
CAŁOŚĆ :
Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.
Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.
Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.
Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
Smacznego!
9 komentarzy
Kuchnia u Krysi
17 grudnia 2013 at 07:20Szachownica ślicznie wygląda, apetycznie puchata. Aż mam ochotę na taki kawałek :) Pozdrawiam, Krys
Agnieszka
18 grudnia 2013 at 19:09Bardzo apetyczna szachownica. Ja nigdy nie jadłam, ani nie robiłam.
Pozdrawiam
Muffinki z kokosową princessą
26 grudnia 2013 at 15:38[…] reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia. Że uwielbiam kokos , wspominałam już chyba setki razy! ( tak! uwielbiam! ) Chętnie „upycham” […]
Szachownica mandarynkowa
4 stycznia 2014 at 07:45[…] Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was […]
KIZARMIŞ DONDURMA - smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście
14 kwietnia 2014 at 23:26[…] się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i […]
Katherine
11 stycznia 2015 at 04:01W przygotowaniu jasnego ciasta napisałaś „dodajemy sos”, z czego on jest? Czy chodzi o poncz z herbaty i kawy, bo nic wcześniej o nim nie było?
Ostra na Słodko
11 stycznia 2015 at 06:05Ma być SOK ( sok cytrynowy ) – zwykła literówka ;)
Dziękuję za czujność :)))
Katherine
11 stycznia 2015 at 14:03dziękuję za odpowiedź :)
NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
28 marca 2015 at 07:52[…] czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w […]