SZACHOWNICA KOKOSOWA

Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.

Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy!

Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników.

Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!

ciasto szachownica , szachownica kokosowa , ciasto przekladane , metrowiec , stefanka , ostra na slodko

SKŁADNIKI :

( forma keksowa )

* jajko – 6 szt

* cukier – 200 g

* cukier wanilinowy – 1 op

* mąka pszenna – 150 g

* mąka ziemniaczana – 40 g

* kakao – 2 łyżki

* olejek rumowy – 1 łyżeczka

* cytryna

* sól

KREM :

* masło – 20 g

* cukier – 100 g

* budyń śmietankowy – 1 op

* mleko – 200 ml

PONCZ :

* słodka herbata – 100 ml

* słodka kawa – 100 ml

DODATKOWO :

* wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).

Białka ubijamy na sztywno.

Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.

Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.

Do drugiej dodajemy sok i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy.

Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy.

Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół.

Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.

KREM :

Z mleka  i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.

Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.

Szczelinę pomiędzy i górę  smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.

Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.

Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

ciasto szachowica z kokosem 5xxx

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Kuchnia u Krysi
    17 grudnia 2013 at 07:20

    Szachownica ślicznie wygląda, apetycznie puchata. Aż mam ochotę na taki kawałek :) Pozdrawiam, Krys

  • Reply
    Agnieszka
    18 grudnia 2013 at 19:09

    Bardzo apetyczna szachownica. Ja nigdy nie jadłam, ani nie robiłam.
    Pozdrawiam

  • Reply
    Muffinki z kokosową princessą
    26 grudnia 2013 at 15:38

    […] reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia.         Że uwielbiam kokos , wspominałam już chyba setki razy!  ( tak! uwielbiam! )   Chętnie „upycham” […]

  • Reply
    Szachownica mandarynkowa
    4 stycznia 2014 at 07:45

    […] Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was […]

  • Reply
    KIZARMIŞ DONDURMA - smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście
    14 kwietnia 2014 at 23:26

    […] się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i […]

  • Reply
    Katherine
    11 stycznia 2015 at 04:01

    W przygotowaniu jasnego ciasta napisałaś „dodajemy sos”, z czego on jest? Czy chodzi o poncz z herbaty i kawy, bo nic wcześniej o nim nie było?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 stycznia 2015 at 06:05

      Ma być SOK ( sok cytrynowy ) – zwykła literówka ;)

      Dziękuję za czujność :)))

      • Reply
        Katherine
        11 stycznia 2015 at 14:03

        dziękuję za odpowiedź :)

  • Reply
    NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI
    28 marca 2015 at 07:52

    […] czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w […]

  • Skomentuj Katherine Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress