Kurczak cytrynowy z woka

I kolejny przepis na kurczaka gotowy!

Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE 

 KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI 

KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM  

KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa.

Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną.

Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego sosu , który absolutnie nie jest mocno cytrynowy – wręcz przeciwnie!

Wielbiciele orientalnych smaków i nie tylko będą zachwyceni!

IS_ kurczak cytrynowy 55xx 

SKŁADNIKI :
( 4 porcje )

* filet z kurczaka – 400 g
* olej – 30 ml
* sól – 1 szczypta

SOS:
* mąka kukurydziana – 1 łyżka
* zimna woda – 6 łyżek
* sok z cytryny – 3 łyżki
* słodkie sherry – 2 łyżki
* cebula dymka – 1 pęczek
* trawa cytrynowa – 2 szt
* cukier puder – 0,5 łyżeczki

DODATKOWO :
* makaron – 400 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy.

W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej  ( głębokie smażenie ).

Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty ciągle mieszając.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zlewamy olej z woka.

SOS:

Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.

Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,

Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.

Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.

Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.

Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.

Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.

Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem.

Smacznego!

IS_kurczak cytrynowy xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami
    4 maja 2014 at 12:19

    […] na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress