KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM

karpatka z kremem budyniowym xxx

I przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!

Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.

Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.

Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

karpatka , karpatka z krememm budyniowym , krem budyniowy , ciasto ptysiowe , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka – 200 g

* masło – 100 g

* woda – 250 ml

* jajko – 5 szt

* sól – 1 szczypta

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

 

KREM BUDYNIOWY :

* mleko – 750 ml

* masło – 100 g

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 4 czubate łyżki

* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek

* cukier – 3/4 szkl

* cukier wanilinowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Rozgrzewamy piekarnik do 200C.

W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.

Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę.

Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa.

Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale.

Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.

Tak samo postępujemy z drugim ciastem.

KREM BUDYNIOWY :

500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.

Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Zajadamy po ostudzeniu.

Smacznego!

karpatka z kremem budyniowym 2xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Justyna
    7 stycznia 2014 at 10:14

    Taka karpatka to smak mojego dzieciństwa:) Gorąco pozdrawiam:)

  • Reply
    Kinga
    7 stycznia 2014 at 11:00

    Moja!! Moja!!! Ona jest moja! Rewelacja! :-D

  • Reply
    Kasia
    9 stycznia 2014 at 12:38

    Chyba kremik się ściął :P ale i tak wygląda na smaczną.

  • Reply
    Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
    4 maja 2014 at 10:31

    […] mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się […]

  • Reply
    Czekoladowa karpatka z truskawkami
    5 czerwca 2014 at 20:53

    […] czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się […]

  • Reply
    Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i pianką
    22 czerwca 2014 at 12:26

    […] Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. […]

  • Reply
    Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem
    5 lipca 2014 at 14:45

    […] ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym […]

  • Reply
    CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA
    2 listopada 2014 at 05:56

    […] , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się […]

  • Reply
    PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ
    17 lutego 2015 at 09:31

    […] jako deser na randkę […]

  • Reply
    KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
    5 lipca 2015 at 14:30

    […] wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką karpatki, kremów karpatkowych i wszelkiego rodzaju kremów […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress