TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU )

Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.

Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!

Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarcwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).

Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.

Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.

Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!

Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)

tort-czarnolas-szwarcwaldzki-czekoladowy-wisniami-latwy tort , tani tort , ostra na slodko xxxx

SKŁADNIKI:
( tortownica 22 cm )

BISZKOPT :
* jajko – 5 szt
* mąka krupczatka – 5 łyżek
* kakao – 1 czubata łyżka
* cukier – 5 łyżek
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta

MASA :
* śmietana 36 % – 750 ml
* cukier puder – 2 łyżki
* cukier waniliowy – 1 op
* żelatyna – 3 łyżeczki

DODATKOWO :
* wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik
* dżem wiśniowy – 5 łyżek
* czekolada mleczna – 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty.

KREM :

Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).

Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną  ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.

Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).

Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.

Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.

Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.

Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.

Układamy drugą cześć wiśni.

Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ).

Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem.

Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą.

Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą  śmietany oraz wiśniami.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    16 stycznia 2014 at 12:45

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    Więcej informacji tutaj: http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/01/blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie! :)))))

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 stycznia 2014 at 13:09

      z przyjemnością wezmę udział i jak tylko będę miała czas biorę się za odpowiedzi :)))

  • Reply
    MTM
    23 marca 2014 at 16:42

    Prosty i pyszny. Mój jubilat się nim zajadal :)

  • Reply
    Debiutantka
    16 stycznia 2015 at 12:34

    Biszkopt mi nie urósł :( ……

  • Reply
    Aga
    18 kwietnia 2015 at 18:46

    Zrobiłam! Pyszny :)

    Użyłam co prawda truskawek mrożonych – z nich miałam sok i owoce do środka tortu, a do dekoracji użyłam świeżych.
    Tort zniknął w mgnieniu oka!
    Naprawdę polecam go wszystkim! :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress