TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU )

Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.

Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!

Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarcwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).

Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.

Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.

Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!

Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)

tort-czarnolas-szwarcwaldzki-czekoladowy-wisniami-latwy tort , tani tort , ostra na slodko xxxx

SKŁADNIKI:
( tortownica 22 cm )

BISZKOPT :
* jajko – 5 szt
* mąka krupczatka – 5 łyżek
* kakao – 1 czubata łyżka
* cukier – 5 łyżek
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta

MASA :
* śmietana 36 % – 750 ml
* cukier puder – 2 łyżki
* cukier waniliowy – 1 op
* żelatyna – 3 łyżeczki

DODATKOWO :
* wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik
* dżem wiśniowy – 5 łyżek
* czekolada mleczna – 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty.

KREM :

Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).

Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną  ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.

Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).

Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.

Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.

Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.

Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.

Układamy drugą cześć wiśni.

Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ).

Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem.

Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą.

Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą  śmietany oraz wiśniami.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    16 stycznia 2014 at 12:45

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    Więcej informacji tutaj: http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/01/blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie! :)))))

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 stycznia 2014 at 13:09

      z przyjemnością wezmę udział i jak tylko będę miała czas biorę się za odpowiedzi :)))

  • Reply
    MTM
    23 marca 2014 at 16:42

    Prosty i pyszny. Mój jubilat się nim zajadal :)

  • Reply
    Debiutantka
    16 stycznia 2015 at 12:34

    Biszkopt mi nie urósł :( ……

  • Reply
    Aga
    18 kwietnia 2015 at 18:46

    Zrobiłam! Pyszny :)

    Użyłam co prawda truskawek mrożonych – z nich miałam sok i owoce do środka tortu, a do dekoracji użyłam świeżych.
    Tort zniknął w mgnieniu oka!
    Naprawdę polecam go wszystkim! :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress