LECZO

 

Uwielbiam leczo  i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.

W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!

Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.

Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu .

  leczo gulasz warzywny papryka cukinia wegetarianski gulasz xxxxxxxx

SKŁADNIKI:

* Papryka czerwona – 3 szt
* Cukinia – 1 szt
* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt
* Czosnek – 2 ząbki
* Ogórek kiszony – 2 szt
* Natka pietruszki – 0,5 pęczka
* Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
* Sól, Pieprz, Chili, Papryka słodka, Oregano, Estragon – do smaku
* Cukier – 1 szczypta
* Olej do smażenia

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.

W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju.

Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.

Dodajemy podsmażoną kiełbasę.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.

Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

leczo gulasz warzywny papryka cukinia wegetarianski gulasz 2xxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Kulinarne Inspiracje
    22 stycznia 2014 at 10:18

    Pycha :)

  • Reply
    moje przepisy
    22 stycznia 2014 at 16:30

    Z dodatkiem cukinii pyszne, dużo chili proponuję:)

  • Reply
    MARMITAKO - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami
    6 maja 2016 at 11:22

    […] Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad, albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu, Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. […]

  • Reply
    Ania
    27 lipca 2016 at 16:32

    Robiłam to leczo dzisiaj i jest przepyszne! Dzięki za super przepis :D

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress