Kurczak w sosie pieprzowym

I kolejny przepis na kurczaka!

Tzn. może nawet nie na całego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.

Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie ,  dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )

Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni!

Do dzieła!

 udka z kurczaka , sos pieprzowy , udka w sosie , sos ostry , kurczak na ostro , podudia z piekarnika , ostra na slodko  

SKŁADNIKI :

* podudzia z kurczaka – 3 szt

* cytryna – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* tymianek – 3 gałązki

* masło – 30 g

* mąka pszenna – 1 łyżka

* olej rzepakowy – 50 ml

* kolorowy pieprz – do smaku

* sól – do smaku

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).

Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.

Wkładamy nasze mięso.

Obok dodajemy cytryny , czosnek  i tymianek.

Całość skrapiamy resztą oleju.

udka z kurczaka , sos pieprzowy , udka w sosie , sos ostry , kurczak na ostro , podudia z piekarnika , ostra na slodko 2

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.

Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.

Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.

Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.

Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

 udka z kurczaka , sos pieprzowy , udka w sosie , sos ostry , kurczak na ostro , podudia z piekarnika , ostra na slodko 3

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Kurczak w miodowo - musztardowej glazurze
    1 stycznia 2014 at 13:20

    […] aromatyczny kurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach  , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą […]

  • Reply
    Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami
    4 maja 2014 at 12:18

    […] połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską […]

  • Reply
    Warkocz z kurczaka na smażonym szpinaku
    21 czerwca 2014 at 20:03

    […] … zamarynowana … a potem grillowana pierś z kurczaka podana z aromatycznym szpinakiem jest nie tylko smaczna , ale i rewelacyjnie […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress