NALEŚNIKI Z SEREM ZAPIEKANE W SOSIE ŚMIETANOWO-POMARAŃCZOWYM Z MIGDAŁAMI

No i kolejny pomysł na niesamowicie smaczne naleśniki!

Naleśniki są chyba jedyną rzeczą , którą mogę jeść bez opamiętania i która nigdy mi się nie nudzi!

Naleśniki na słodko … naleśniki na ostro … naleśniki z farszem , i bez …. puste … z mąki kukurydzianej – nie ważne!

Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.

Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje.

Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

 nalesniki z serem , zapiekane nalesniki , nalesniki pomaranczowe , nalesniki migdalowe , sos do nalesnikow , skorka pomaranczowa , ostra na slodko 2

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

* mąka pszenna – 2 szkl

* jajko – 2 szt

* mleko – ok. 400 ml

* sól – 1 szczypta

* olej – 50 ml

NADZIENIE :

* biały ser – 500 g

* żółtko – 2 szt

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* cukier – 4 łyżki

PIERZYNKA :

* śmietana 30 % słodka – 200 ml

* duże jajko – 1 szt

* cukier – 2 łyżki

* płatki migdałów – 50 g

* esencja pomarańczowa – 2 łyżeczki

DODATKOWO :

* małe pomarańcze – 2 szt

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NALEŚNIKI:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy mleko , roztrzepane jajka, olej i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.

NADZIENIE :

Ser ucieramy z cukrem , cukrem waniliowym i 2 żółtkami.

W razie potrzeby dosładzamy do smaku.

PIERZYNKA :

Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.

Dodajemy esencję pomarańczowa i podprażone chwilę płatki migdałów.

CAŁOŚĆ :

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem.

Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.

Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.

Układamy obok siebie w naczyniu.

Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.

Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.

Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

nalesniki z serem , zapiekane nalesniki , nalesniki pomaranczowe , nalesniki migdalowe , sos do nalesnikow , skorka pomaranczowa , ostra na slodko

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    teenager ;)
    19 grudnia 2013 at 15:42

    świetny pomysł! tak się składa, że lubię jadać takie słodkie naleśnikowe obiady i z pewnością wypróbuję ten przepis :)

  • Reply
    Mienta
    22 grudnia 2013 at 15:28

    Wstaje rano z myślą o naleśnikach, idę do lodówki a tam brak twarogu!! Więc biegnę do biedronki i znów do kuchni ;) Wyszły przepyszne <3 Skusiłam się na małą modyfikację i dodałam 250 g twarogu i 160 g serka homogenizowanego pomarańczowo-marcepanowego, nie dosładzałam już masy. A do pierzynki dodałam jeszcze startą skórkę z połowy pomarańczy :) Ahh uwielbiam Cię za ten przepis! :) http://mientablog.com/wp-content/uploads/2013/12/DSC_0601.jpg

  • Reply
    kaja
    19 stycznia 2014 at 14:24

    Czy muszę dawac migdały do polewy? A czy olejek pomarańczowy też jest konieczny ?

  • Reply
    Ostra
    19 stycznia 2014 at 14:50

    Absolutnie nie jest to konieczne , ale migdały przyjemnie chrupią podczas jedzenia a olejek sprawia , ze naleśniki niesamowicie pachną :)

  • Reply
    Kakaowe naleśniki z kremem bananowym i migdałami
    3 marca 2014 at 14:51

    […] Kolejne naleśniki! […]

  • Reply
    Racuszki kukurydziane z rodzynkami
    4 maja 2014 at 12:15

    […] Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki. […]

  • Reply
    Pomidorowe naleśniki po meksykańsku
    2 sierpnia 2014 at 16:36

    […] naleśniki o pomidorowym smaku wypełnione sycącym , mięso – warzywnym farszem z dodatkiem […]

  • Reply
    Bananowe muffinki z migdałami
    5 sierpnia 2014 at 13:14

    […] Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów. […]

  • Reply
    Racuszki serowe
    5 sierpnia 2014 at 15:14

    […] wiecie racuszki uwielbiam … sery również … więc co może być lepsze na leniwe śniadanie , obiad na słodko czy też […]

  • Reply
    Docent
    29 września 2014 at 21:54

    Naleśniki są pycha. Nawet zatwardziałym mięsożercom smakowały. Co prawda zapomniałem kupić migdałów i dodałem… koksowe wiórki :P
    Ale następnym razem, na pewno będą z migdałami.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress