WARSZTATY PIECZENIOWE Z KASIĄ I TOMASZEM DEKEREM – relacja

TOMASZ DEKER OSTRA NA SLODKO

Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała jedną z głównych ról w spotkaniu ).

Czemu jak na skrzydłach?

W „kościach” czułam , że warsztaty będą rewelacyjne!

Warsztaty prowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker i szef kuchni Knorr p. Piotr Murawski ( pana Piotra miałam okazję poznać biorąc udział  w konkursie Bitwa na Smaki  ( relacja ) , gdzie był jednym z jurorów.

Nie mogłam się doczekać warsztatów , ponieważ ich tematyka była totalnie trafiona w „moje smaki” , a mianowicie miało być słodko … bardzo słodko …. – i tak słodko było!

IMG_8069

Zmęczona podróżą , ale szczęśliwa dotarłam do siedziby Unilever na 10 , gdzie przywitała mnie Agata z Blomedii.

Zaraz po mnie dotarły kolejne dziewczyny ( Ada , Ilona , Agata i Natalia ) – małe i niesamowicie sympatyczne grono ruszyło do sali , gdzie rozpoczęły się warsztaty.

Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach rozpoczęliśmy pracę.

Na początku p. Piotr zapoznał nas z historią kostki do pieczenia.

Poznaliśmy proces produkcji , różnice pomiędzy nią a masłem … oraz mieliśmy okazję podglądnąć proces powstawania.

IMG_8006

Chwila czasu , kilka składników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną.

IMG_8008

Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które.

Części się udało , ale tak naprawdę „ na farta” , gdyż nam , nie profesjonalistom , było na pewno trudno.

Obydwa były przepyszne!

IMG_7982

A skoro z kostką do pieczeni się już zapoznaliśmy mogliśmy przystąpić do tego a co tak naprawdę od początku z niecierpliwością czekaliśmy – pieczenia ciast.

Rozdzielono pomiędzy nas zadania i każdej z dziewczyn przypadł inny wypiek do zrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych przeze mnie bakalii i jeszcze większą ilością jajek.

IMG_8025

Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych.

Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze torcik czekoladowy z musem oblany przepyszną czekoladą , którą przygotowana przez p. Tomasza lśniła tak , że można było się w niej przeglądać jak w lusterku.

Przyznaję : szczena mi opadła widząc efekt końcowy.

IMG_8343

Z całych sił próbowałyśmy dorównać mistrzowi i w każdy wypiek na pewno wkładałyśmy całe serce!

Krzątając się po kuchni kroiłyśmy , mieszałyśmy , ubijałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze smakołyki.

Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;)

IMG_8264

W oczekiwaniu na nasze wypieki zajęliśmy się nauką o czekoladzie i zapachach.

Flakoniki z ciemnego szkła wypełnione przeróżnymi przyprawami i składnikami używanymi w kuchni zostały poddane naszym zmysłom.

Prawdziwa burza mózgów , podczas której cześć zgadłyśmy prawidłowo … ale też nie obyło się bez wpadek.

Świetna zabawa , którą wy śmiało możecie powtórzyć w domu – ciekawe ile z Was jest w stanie odgadnąć dany składnik bez próbowania i oglądania go.

IMG_8176

IMG_8180

Z oknem mrok zapadał , a nasze wypieki pachniały zza drzwi.

Burczenie w brzuchach zaspokoiliśmy przepysznym obiadem.

Wyczekując efektu końcowego podglądaliśmy jak p. Tomasz przygotowuje praliny – powstały prawdziwe małe dzieła sztuki , które zachwycały nie tylko oczy , ale i podniebienia!

IMG_8134

IMG_8139

IMG_8325

Aparaty błyskały jak na prawdziwych sesjach zdjęciowych , a nas humor na pewno nie opuszczał!

Przed 16 wypieki były gotowe!

Pokrojone … ozdobione i ułożone na talerzach były gotowe do konsumpcji – ale jak zapewne wszyscy wiemy : najpierw zdjęcia , potem uczta ;)

Każdy zachwycał!

IMG_8508

IMG_8511

Ja jako 100% łasuch musiałam oczywiście spróbować każdego po kawałeczku i na pewno nie jestem w stanie powiedzieć , które najlepsze , bo każde było inne i każde było pyszne!

Przyozdobione przez nas pralinami i karmelem torciki czekoladowe spakowałyśmy na wynos , gdzie w domach mogłyśmy się pochwalić rodzinie tymi cudami i wspólnie razem spróbować – przyznaję – był przepyszny i z wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę!

IMG_8499

Wspólne zdjęcia na koniec i niesamowite prezenty dla każdej z nas umiliły nam koniec warsztatów.

Wiecie : żal było odjeżdżać

Były to najfajniejsze warsztaty na jakich do tej pory byłam!

Mam nadzieję , że nie ostatnie!

IMG_8505

Poznałam mnóstwo wspaniałych osób i wspaniale spędziłam czas.

Razem z Adą i popędziłyśmy przez zakorkowaną Warszawę w stronę dworca … i już za 3 godziny znalazłyśmy się w Krakowie ….

Zmęczona , ale szczęśliwa zasnęłam w cieplutkim łóżku…

Przyznaję – z uśmiechem na twarzy ;)

 

TOMASZ DEKER OSTRA NA SLODKO

Co się działo możecie zobaczyć również na filmie!

 

 

Z całego serca dziękuję Agencji Blomedia  i Unilever za zaproszenie.

Panu Tomaszowi i Panu Piotrowi za wiele cennych rad.

Całej ekipie za wszelką pomoc , a wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas!

PS. Przy okazji gorąco polecam stronę mojeciasto.pl  , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów ( m.in. te z warsztatów! )

 

581844_10151389445066968_955911540_n

unilever

kasia

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress