Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro

Uwielbiam żeberka!

Pieczone , duszone , grillowane … – każde!

Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy!

Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze.

Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji!

zeberka w kapuscie sosie miodowo musztardowym ,  sos winny , wieprzowina,  jablka , pory , ostra na slodko 11 xxxx

SKŁADNIKI:

* Żeberka – 400 g
* Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g
* Jabłko – 3 szt
* Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka
* Cebula – 1 szt
* Piwo – 100 ml
* Czosnek – 2 ząbki
* Miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* Sos sojowy – 1 łyżka
* Sól – 1 łyżeczka
* Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka
* Liść laurowy – 2 szt
* Ziele angielskie – 1 szczypta

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żeberka oczyszczamy , kroimy na części.

Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.

Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).

Obieramy ze skórki ,  miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.

Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.

Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.

zeberka w kapuscie sosie miodowo musztardowym ,sos winny, wieprzowina, jablka, pory ,ostra na slodko (2)xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką.

Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.

10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.

Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami!

zeberka w kapuscie sosie miodowo musztardowym , sos winny ,wieprzowina , jablka , pory ,ostra na slodko 8 (2)xxxxxx

 Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Majana
    8 lutego 2014 at 10:59

    Smacznie prezentują się te żeberka. :)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.

  • Reply
    Żeberka w sosie własnym
    21 marca 2014 at 14:12

    […] Jak wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek! […]

  • Reply
    Żeberka w miodzie
    14 października 2014 at 15:13

    […] na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress