Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro

Uwielbiam żeberka!

Pieczone , duszone , grillowane … – każde!

Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy!

Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze.

Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji!

zeberka w kapuscie sosie miodowo musztardowym ,  sos winny , wieprzowina,  jablka , pory , ostra na slodko 11 xxxx

SKŁADNIKI:

* Żeberka – 400 g
* Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g
* Jabłko – 3 szt
* Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka
* Cebula – 1 szt
* Piwo – 100 ml
* Czosnek – 2 ząbki
* Miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* Sos sojowy – 1 łyżka
* Sól – 1 łyżeczka
* Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka
* Liść laurowy – 2 szt
* Ziele angielskie – 1 szczypta

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żeberka oczyszczamy , kroimy na części.

Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.

Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).

Obieramy ze skórki ,  miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.

Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.

Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.

zeberka w kapuscie sosie miodowo musztardowym ,sos winny, wieprzowina, jablka, pory ,ostra na slodko (2)xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką.

Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.

10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.

Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami!

zeberka w kapuscie sosie miodowo musztardowym , sos winny ,wieprzowina , jablka , pory ,ostra na slodko 8 (2)xxxxxx

 Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Majana
    8 lutego 2014 at 10:59

    Smacznie prezentują się te żeberka. :)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.

  • Reply
    Żeberka w sosie własnym
    21 marca 2014 at 14:12

    […] Jak wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek! […]

  • Reply
    Żeberka w miodzie
    14 października 2014 at 15:13

    […] na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress