Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.

Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce.

Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną.

Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!

Przysmażone na smalczyku  Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.

 

  pierogi , pierogi z lososiem , smazone pierogi , pierogi z gorgonzola , ostra na slodko  smakowita pajda 12-001xxxxxxxx 

SKŁADNIKI:

CIASTO :

** mąka pszenna – 2 szkl

** jajko L – 1 szt

** ciepła woda – 125 ml

** sól – 1 szczypta

FARSZ:

** łosoś ( ze skórą ) – 300 g

** gorgonzola – 80 g

** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

** natka pietruszki – 1 pęczek

** oliwa – 4 łyżki

** sól

** pieprz

** gałka muszkatołowa

SOS:

** bazylia – 1 pęczek

** śmietana 30% – 50 ml

** sól morska

** pieprz

** czosnek – 1 malutki ząbek

** śmietana 18% gęsta – 50 ml

** cukier – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

Robimy wgłębienie  wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.

Wyrabiamy gładkie  zwarte ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

FARSZ:

Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.

Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.

SOS:

Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.

Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.

Po zagotowaniu miksujemy blenderem.

Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.

Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.

FARSZ:

Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.

Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

pierogi , pierogi z lososiem , smazone pierogi , pierogi z gorgonzola , ostra na slodko  smakowita pajda-001xxxxxxxx

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Na środek kładziemy łyżkę farszu , zamykamy , sklejamy brzegi ( ja robię to za pomocą widelca , Wy śmiało możecie pokusić się o falbankę ).

Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut od momentu wypłynięcia na powiechnię.

Przez podaniem podsmażamy na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.

Smacznego!

pierogi , pierogi z lososiem , smazone pierogi , pierogi z gorgonzola , ostra na slodko  smakowita pajda 2-001xxxxxxxxxx

Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Chinkali - gruzińskie pierożki
    20 października 2014 at 19:17

    […] Delikatne ciasto wypełnione fantastycznym farszem jest świetnym pomysłem na smaczny obiad! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress