Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.

Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce.

Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną.

Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!

Przysmażone na smalczyku  Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.

 

  pierogi , pierogi z lososiem , smazone pierogi , pierogi z gorgonzola , ostra na slodko  smakowita pajda 12-001xxxxxxxx 

SKŁADNIKI:

CIASTO :

** mąka pszenna – 2 szkl

** jajko L – 1 szt

** ciepła woda – 125 ml

** sól – 1 szczypta

FARSZ:

** łosoś ( ze skórą ) – 300 g

** gorgonzola – 80 g

** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

** natka pietruszki – 1 pęczek

** oliwa – 4 łyżki

** sól

** pieprz

** gałka muszkatołowa

SOS:

** bazylia – 1 pęczek

** śmietana 30% – 50 ml

** sól morska

** pieprz

** czosnek – 1 malutki ząbek

** śmietana 18% gęsta – 50 ml

** cukier – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

Robimy wgłębienie  wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.

Wyrabiamy gładkie  zwarte ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

FARSZ:

Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.

Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.

SOS:

Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.

Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.

Po zagotowaniu miksujemy blenderem.

Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.

Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.

FARSZ:

Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.

Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

pierogi , pierogi z lososiem , smazone pierogi , pierogi z gorgonzola , ostra na slodko  smakowita pajda-001xxxxxxxx

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Na środek kładziemy łyżkę farszu , zamykamy , sklejamy brzegi ( ja robię to za pomocą widelca , Wy śmiało możecie pokusić się o falbankę ).

Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut od momentu wypłynięcia na powiechnię.

Przez podaniem podsmażamy na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.

Smacznego!

pierogi , pierogi z lososiem , smazone pierogi , pierogi z gorgonzola , ostra na slodko  smakowita pajda 2-001xxxxxxxxxx

Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Chinkali - gruzińskie pierożki
    20 października 2014 at 19:17

    […] Delikatne ciasto wypełnione fantastycznym farszem jest świetnym pomysłem na smaczny obiad! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress