ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI

Nie lubię zimy!

Z utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …

W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi!

Ale trzeba!

O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające  które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.

Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.

Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.

zupa gulaszowa , rozgrzewajaca zupa , zupa wegierska , zupa na zime , krem rozgrzewajacy , pulpeciki , ostra zupa , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– marchew – 2 szt
– pietruszka – 1 szt
– cebula – 1 szt
– por -1 szt
– papryka czerwona – 1 szt
– bulion – 1,5 l
– liśc laurowy – 2 szt
– ziele angielskie – 3 szt
– słodka papryka – 2 łyżeczki
– chilli – szczypta
– sól – 1 łyżeczka
– pieprz – 1 szczypta
– olej – 4 łyżki
– koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
– majeranek – 1 szczypta
– śmietana 18% – 2 łyżki
– mielona wołowina – 300 g
– jajko – 1 szt
– bułka tarta – 2 łyżki
– mąka do obtoczenia – 2 łyżki

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ZUPA:

Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.

Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Zalewamy gorącym bulionem.

Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.

Gotujemy ok. 15 – 20 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.

PULPECIKI:

Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).

Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.

Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.

Gotujemy ok. 15 minut.

Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.

Podajemy bardzo gorące!

zupa gulaszowa , pulpeciki , gulasz , zupa wegierska , ostra na slodko xxxxxxxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Nieśka
    13 lutego 2014 at 10:09

    Uwielbiam zupy, które mogą stanowić cały obiad. Szczególnie zimą. :) Pozdrawiam!

  • Reply
    Dariozka91
    13 lutego 2014 at 13:36

    chyba nie znam nikogo kto nie uwielbia takich zupek :D rewelacja:)

  • Reply
    tu-tusia
    15 lutego 2014 at 17:04

    Wygląda niezwykle apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taka zupę :)

  • Reply
    Sklep komputerowy Wrocław
    17 lutego 2014 at 11:06

    noo w wyglądzie mega apetycznie – dam żonie przepis może mi zrobi :D

  • Reply
    Kotlety mielone w waflu
    21 kwietnia 2014 at 13:33

    […] od kilku dni mięso mielone leżało w lodówce i czekało na swoją kolej.   Sznycelki … zrazy … spaghetti […]

  • Reply
    Rozgrzewający krem jarzynowy z kasztanami
    13 maja 2014 at 14:03

    […] nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę  krem , idealną na pogodę jaką mamy za […]

  • Reply
    Pulpeciki w porowym sosie
    5 sierpnia 2014 at 20:53

    […] By Ostra na Słodko, 18 grudnia 2012, In Mięsa, Sosy, Wieprzowina 4 – porcje ~ 45 Home » Mięsa » Pulpety w sosie porowym Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki.  […]

  • Reply
    Zupa / Krem dyniowy na ostro
    26 października 2014 at 18:05

    […] na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową  pulpecikami i Kremem z […]

  • Reply
    GULASZ Z WARZYWAMI - TANI I SZYBKI!
    15 lutego 2015 at 20:59

    […] dania jednogarnkowe przyrządzamy najczęściej wtedy, kiedy chcemy się rozgrzać, albo wtedy kiedy chcemy […]

  • Reply
    PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
    20 kwietnia 2015 at 19:54

    […] dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy, zapiekane pod obłędnym sosem pomidorowym z […]

  • Reply
    Iwona
    26 maja 2015 at 13:02

    Świetny przepis! Wypróbowalam go i wyszedł genialny

  • Reply
    BOGRACZ / Bogrács - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
    24 października 2015 at 09:37

    […] Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim żeliwnym kociołku przyrządzana nad […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress