Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji

1924500_650676804979370_1488173398_n

TYDZIEŃ RESTAURACJI 

Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.

Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośnione w mediach.

Jego twarzą  został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef.  

Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska.

Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.

 Znalazły się w nich również dania, z których słyną.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-18 200510

O co chodzi ?

Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.

Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.

 

Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć ) 

Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.

Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.

 

I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!

Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj!

 

17.01. wybraliśmy się na kolację do Cosa Nostra – włoskiej restauracji znajdującej się na moim ukochanym krakowskim Kazimierzu.

Ga-472x893

Już po przekroczeniu progu przywitała nas uśmiechnięta od ucha do ucha obsługa.

W środku znajduje się sala na górze i w piwnicy – wybraliśmy tą dolna , gdyż wydała nam się zdecydowanie bardziej przytulna.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-18 205216

Duże , mięciutkie wykonane z jasnej skóry sofy , stoły pokryte obrusami w kratę , a w głośnikach włoska muzyczka wręcz zachęcały do tego , by zostać tam na dłużej.

Już wcześniej zdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko.

Na przystawkę obydwoje wybraliśmy:

 Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.

Na obiad:

 Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz

Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.

A na deser moja wymarzona:

 Panna cotta waniliowa z posypką bezową polana sosem owocowym i

Lody z gorącymi wiśniami.

Nasza oferta wyglądała tak :

https://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/cosa-nostra-1/34499738

Za ucztę o wartości 140 zł zapłaciliśmy 69zł – naprawdę warto!

IMG_1908

Popijając herbatkę wkroczyły przystawki – jak jak to ja : najpierw uczta , potem zdjęcia .

Przepięknie podane , a zapach obłędny!

Po spróbowaniu okazało się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie.

IMG_1856

Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym ,  ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem.

Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję!

IMG_8826

Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę!

Po przystawce było jedno wielkie WOW , dlatego też rozbudziło to nasze apatyty i kolejnego WOW wyczekiwaliśmy po daniu głównym.

I oto jest!

Zostały wniesione nasze dania główne , których wygląd sprawiał , ze wywaliłam gały chyba jak nigdy dotąd.

IMG_1887

Zapach również nieziemski.

Ze zdjęciami chciałam się uwinąć jak najszybciej , byśmy wreszcie mogli zjeść ciepły obiad , a nie tak jak w domu :p

Ja zaczęłam od roladek , kolega  od kurczaka , potem wymiana.

I co ?

Pięknie podane roladki zawinięte w marchewkę jak dla nas były troszkę zbyt delikatne  mało wyraziste w smaku – aczkolwiek jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu , gdyż jak wiecie lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku.

IMG_1890

Natomiast zachwyciło ziemniaczane purre i sos szafranowo – cytrynowy .

IMG_1906

Niesamowicie delikatne i gładkie purre – takie wymarzone , które chciałabym robić w domu ;)

Ugotowana al dente fasolka szparagowa i ten sos były kropką nam I , która dopełniała całość.

IMG_1892

 

Kurczak Bardzo miękki , soczysty , absolutnie nie przesuszony , z duża ilością farszu , który wyczuwalny był przy każdym kęsie – absolutnie nie ma co zarzucić.

IMG_1885

 Świetnie przyrządzony szpinak i rewelacyjny sos porowy świetnie komponowały się z całością.

IMG_1898

Pieczone ziemniaki ok. ,  porcja zdecydowanie dla głodnego  , bo w dwójkę nie mogliśmy sobie z nimi poradzić.

IMG_1866

Z pełnymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru , choć tak naprawdę nie mieliśmy już na niego siły :D

Ale to co się ukazało naszym oczom po kilku minutach przeszło moje oczekiwania.

Panna cotta wyglądała jak małe dzieło sztuki.

Jak się okazało po chwili smakowała jeszcze lepiej.

1924500_650676804979370_1488173398_n

Na samą myśl cieknie ślinka!

Tak delikatna , że wręcz rozpływała się w ustach.

Intensywnie waniliowa , która świetnie współgrała z sosem owocowym , a do tego przepyszne ciasteczko , którym obydwoje się zachwycaliśmy.

1618512_650677298312654_622352570_n

Lody intensywne w smaku , kremowe , czekoladowo – waniliowe , pokryte dużą ilością kremowej bitej śmietany , a do nich gorący sos wiśniowy z kawałkami owoców.

T. nie mógł się doczekać kiedy zacznie wcinać ;)

1958235_650676528312731_1321005713_n

Pucharek został opróżniony do zera – czyli smakowało! :D

1001214_650677394979311_2079496580_n

Podsumowując  :

Myślałam , że będę narzekać , a tutaj absolutnie nie było na co!

Przemiła atmosfera , przytulne wnętrze i zachwycające jedzenie – a wszystko to za cenę  nie do pobicia!

Restauracja zdecydowanie godna polecenia , do której z przyjemnością częściej będę zaglądać , próbując przy okazji kolejnych smakołyków.

 

Jeśli będziecie w pobliżu zajrzyjcie – na pewno nie pożałujecie.

COSA NOSTRA 

ul. Dajwór 25

Kraków

 

A teraz zerknijcie na groupon.pl – może Wam jakiś kupon wpadnie w oko!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    A.
    18 lutego 2014 at 21:27

    zdecydowanie mnie zacheciłaś :P

  • Reply
    ulcik
    23 lutego 2014 at 19:17

    He,he jedliśmy podobne dania a część z nich wyglądała całkiem inaczej :) ale to dobrze znaczy że kucharze mają fantazję ! pozdrawiam !

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 lutego 2014 at 19:21

      Z przyjemnością kuknę do Ciebie na bloga , żeby zobaczyć co Wam wymyślili :)))

  • Reply
    Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek
    14 maja 2014 at 10:12

    […] też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w restauracji Cosa Nostra i Zbójcy w […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress