Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon

TYDZIEŃ RESTAURACJI 

Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.

Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośnione w mediach.

Jego twarzą  został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef.  

Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska.

Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach.

 Znalazły się w nich również dania, z których słyną.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-18 200510

O co chodzi ?

Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest w stanie przebić.

Możecie za ułamek ceny zjeść kolację w najlepszej restauracji …. wybielić zęby … pojechać w podróż marzeń czy też kupić wymarzone rzeczy.

 

Tydzień restauracji ma na celu rozszerzyć kulturę jadania poza domem ( oczywiście nie cały czas , ale od czasu do czasu , jako formę relaksu , odpoczynku , oderwania się od codziennych zajęć ) 

Wydarzenie zapoczątkowane zostało w Nowym Yorku w 1992 r. i spotkało się z ogromnym zainteresowaniem zarówno restauratorów jak i mieszkańców.

Sukces sprawił , że rozprzestrzeniło się po największych miastach na całym świecie.

 

I Wy możecie również wziąć udział w Tygodniu Restauracji!

Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj!

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-22 115611

21.02 wybraliśmy się do kolejnej restauracji biorącej udział w Tygodniu Restauracji – ZBÓJCY W PAŁACU mieszczącej się przy krakowskim rynku.

PS. ciemne zdjęcia są spowodowane półmrokiem panującym w restauracji.

1011265_586926698059049_1282073789_n

Po przekroczeniu progu ukazała się nam duża , bardzo przestronna sala z pięknymi malunkami na ścianach.

 IMG_1953

Meble antyczne , w starym stylu przyciągały ciekawskie spojrzenia.

IMG_1932

Czekał już na nas przygotowany stolik więc nie szukaliśmy innej miejscówki.

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-22 102225

zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/

Przemiłe pani kelnerki starały się od początku dogodzić naszym podniebieniom.

Wiedzieliśmy , że jest to restauracja z typowo polskim , cięższym jedzeniem , więc nie nastawialiśmy się , że będzie lekko.

IMG_1929

IMG_1928

Menu restauracyjne bardzo bogate , obfitujące w przeróżne specjały kuchni polskiej.

Ceny wyższe niż w dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.

T. również ;)

No i zaczęliśmy ucztowanie!

Na przystawkę :

* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami

* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami

* Smażone pierożki w 4 smakach

Danie główne :

* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach

* Koronne potrawy kuchni polskiej:  kotlet schabowy,  bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka ,  pieczone ziemniaki, domowe sałaty

Deser :

* szarlotka z bitą śmietaną

* sernik

NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :

http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2014-02-22 114932

zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/

Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.

Na początku chleb ze smalcem.

Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.

Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!

IMG_1937

Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.

Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.

IMG_1940-001

A potem pierożki!

Domowe ,  świeżo robione , niesamowicie chrupiące  , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.

Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!

Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.

IMG_1948

Po przystawce przyszedł czas na obiad.

Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione  czterema różnymi zupami.

IMG_1963

Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki – zarówno mnie jak i T.

Rewelacyjna!

( próbowałam wyciągnąć przepis od Pani kelnerki , ale niestety się nie udało.

A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ).

Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha!

Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.

I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!

Po zupach przyszła pora na deskę mięs.

IMG_1968-002

Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos  , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób!

Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p )

Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek.

Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super!

Kaszanka – PRZEPYSZNA!

Świeża , super doprawiona , domowa – taka jak ma być!

Bigos – totalne zaskoczenie!

Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością smakosze domowych , kwaśnych bigosów będą mocno zdziwieni.

Fajnie doprawiony , wyrazisty w smaku , ale zdecydowanie inni niż ten , który robię w domu.

( ciekawe co tam było w środku :p )

Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna!

Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna …

T.  nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie.

Pozostałe mięsa , takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak – ok, ale bez rewelacji.

Za to surówki przepyszne – domowe , świeże , fajnie doprawione!

IMG_1975

Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie.

Szalotka i sernik pojawiły się na stole.

edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.

Czuć , że ciasta świeże , domowe …

Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.

IMG_1986

Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.

IMG_1981

PODSUMOWUJĄC :

Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy.

Ma wielu zwolenników i przeciwników.

Wielbiciele mięs , albo też turyści na głodzie z całą pewnością będą zachwyceni.

Dla mnie troszkę za ciężko , za tłusto , gdyż jak wiecie preferuję troszkę lżejsze dania.

Porcje ogromne – cena równoważna do ilości.

( jak dla mnie mogłyby być mniejsze – za niższą cenę )

Wystrój fajny , elegancki , stylowy – zdecydowanie nie na romantyczną randkę dla młodych , ale raczej elegancką kolację dla dorosłych lub też firmowe przyjęcie dla głodnych facetów ;)

Przemiła obsługa starająca się nam dogodzić na każdym kroku.

Aha!

Restauracja zdecydowanie zbyt mało widoczna z rynku ( przydałaby się jakaś reklama ;) )

Jeśli i Wy chcecie spróbować tradycyjnej polskiej kuchni przy okazji pobyty w Krakowie śmiało zajrzyjcie :

ZBÓJCY W PAŁACU 

Rynek Główny 27

KRAKÓW

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek
    14 maja 2014 at 14:55

    […] Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w restauracji Cosa Nostra i Zbójcy w Pałacu. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress