KARKÓWKA W HERBACIE – SOCZYSTA!

karkowka , karczek , schab , schab karkowy ,  ostra na slodko , herbata , smakowita pajda , smalczyk , duszone mieso 7-001 (2)xxxxxxxx

Nie , tytuł absolutnie nie jest żartem!

Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).

Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.

Wprost rozpływa się w ustach!

Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!

Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają , a po uduszeniu jest soczyste.

Karkówka przyrządzona w ten sposób i podana ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!

Gorąco polecam!

 karkowka , karczek , schab , schab karkowy ,  ostra na slodko , herbata , smakowita pajda , smalczyk , duszone mieso 6-001 (2)xxxxxxx

SKŁADNIKI :

* karkówka wieprzowa – 600 g

* bulion warzywny – 500 ml

* białe półwytrawne wino – 150 ml

* herbata ekspresowa – 3 szt

* duże jabłko – 1 szt

* cebula – 1 szt

* czosnek – 5 ząbków

* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 3 łyżki

* Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka

* śmietana 18% słodka – 3 łyżki

* przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Przygotowujemy gorący warzywny bulion.

Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.

W tym czasie karkówkę oczyszczamy  , nacinamy w kilku miejscach.

W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.

W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę  gałki muszkatałowej.

Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.

karkowka , karczek , schab , schab karkowy ,  ostra na slodko , herbata , smakowita pajda , smalczyk , duszone mieso 7-001 (2)xxxxxxxx

W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.

Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.

Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.

Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.

Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.

Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).

Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.

Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Smacznego!

karkowka , karczek , schab , schab karkowy ,  ostra na slodko , herbata , smakowita pajda , smalczyk , duszone mieso 8-001 (2)xxxxxxxx

Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Magda
    25 stycznia 2015 at 16:30

    W sobotę miałam wieczór babski.. to danie królowało jako danie główne.. nie został najmniejszy okruszek ;) pyszne!!!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 stycznia 2015 at 16:53

      Ajjj ale miło słyszeć!
      Strasznie się cieszę , że tak smakowało!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress