SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

szarlotka z kokosem , szarlotka ze smietana , prazony kokos , ciasto jablkowe , ostra na slodko 3 xxxxxx

Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!

I kolejna szarlotka przed nami!

Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )

Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!

Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

 Ostra

 

SKŁADNIKI:

( duża blacha np. 20×26 )

BISZKOPT :

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

JABŁKA :

* jabłko – 5 szt

* galaretka cytrynowa – 3 op

* woda – 700 ml

KREM :

* mleko – 500 ml

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* mąka pszenna – 1 łyżka

* masło – 200 g

* cukier – 0,5 szkl

* cukier waniliowy – 1 łyżka

KRUSZONKA :

* wiórki kokosowe – 150 g

* cukier – 4 łyżki

* masło – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).

Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Zostawiamy do ostudzenia.

MASA JABŁKOWA :

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.

Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach.

Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.

KREM :

Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy z mąką.

Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.

Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.

Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.

KRUSZONKA KOKOSOWA :

Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.

Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

szarlotka z kokosem , szarlotka ze smietana , prazony kokos , ciasto jablkowe , ostra na slodko 3 xxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    magma
    1 marca 2014 at 09:27

    wygląda świetnie, chętnie bym taką zjadła:)

  • Reply
    Babka białkowa kokosowo - makowa
    29 marca 2014 at 10:14

    […] wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do […]

  • Reply
    Truskawkowe muffiny z migdałowo - kokosową kruszonką
    22 maja 2014 at 16:06

    […] migdałowo – kokosową kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia :  uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w […]

  • Reply
    Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
    25 czerwca 2014 at 19:22

    […] wiecie jestem wielką miłośniczką kruszonki ( Ajjj <3 ) … a co za tym idzie jednym z moich ulubionych ciast jest znany i lubiany […]

  • Reply
    SZARLOTKA Z BUDYNIEM
    21 listopada 2014 at 20:54

    […] prezentowałam Wam Szarlotkę z  kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej […]

  • Reply
    Szarlotka Z Bitą śmietaną
    28 marca 2016 at 08:34

    […] Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress