3 BIT

3 bit ,ciasto z karmelem , toffi ,  ciasto bez pieczenia , ostra na slodko  3 xxxxxxxxxx

Karmel , ciastko , czekolada – któż z nas nie kojarzy takiej reklamy ?!

Dotyczyła ona co prawda batonika złożonego z dwóch paluszków , ale składniki są bardzo podobne do ciacha , która ja dziś chciała bym Wam przedstawić.

Zapewne większość z Was kojarzy , a może nawet robiła.

Chodzi o 3 Bit.

Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.

Złożone z warstw herbatników …  ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.

Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami.

 

UWAGA :

PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.

ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ.

 3 bit , ciasto bez pieczenia , ciasto z karmelem , ciasto z krakersami , ciasto z kremem budyniowym , ciasto warstwowe , ostra na slodko , pyszne ciasta , tanie ciasta , super blog kulinarny

 

SKŁADNIKI:

** masa krówkowa – 500 g

** herbatniki – 50 szt

** krakersy – 25 szt

** śmietana 36% – 400 ml

** śmietanfix – 2 op

** czekolada mleczna – 70

MASA BUDYNIOWA :

** mleko – 500 ml

** cukier – 120 g

** żółtko – 2 szt

** mąka ziemniaczana – 3 łyżki

** mąka pszenna – 3 łyżki

** masło – 180 g

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA BUDYNIOWA :

1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.

Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną.

Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.
Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.

Zostawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy na puszystą masę.

Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.

Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.

CAŁOŚĆ :

Dno blachy wykładamy herbatnikami.

Rozsmarowujemy  ciepłą krówkę.

Przykrywamy warstwą krakersów.

Pokrywamy masą budyniową.

Przykrywamy resztą herbatników.

Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.

Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )

Zajadamy!

Smacznego!

3 bit ,ciasto z karmelem , toffi ,  ciasto bez pieczenia , ostra na slodko  3 xxxxxxxxxx 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Pan Deserek :)
    8 marca 2014 at 11:00

    Uwielbiam to ciasto – pychotka :)

  • Reply
    Lili
    31 marca 2014 at 12:31

    Zrobiłam :) i w sumie wyszło, mam tylko jedno małe „ale”- herbatniki na samym dole pozostały twarde, co mi trochę utrudniało krojenie i jedzenie ciasta, ale to można przeżyć. 3 Bit bardzo przypomina mój ukochany migdałowiec, różnica polega na tym, że całość przekłada się krakersami (nie czuć soli), masa krówkowa wędruje w środek, a warstwę śmietanową (śmietana 30%) posypuje się prażonymi migdałami ;)

  • Reply
    Anna
    2 kwietnia 2014 at 11:24

    Cisto boskie :-) u mnie w rodzince znklo szybko :-)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress