KOTLETY Z SOCZEWICY

kotlety z soczewicy , soczewica , kotlety wegetarianskie , danie z soczewicy , ostra na slodko 4xxxxxxx

Soczewicę uwielbiam!

Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!

Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.

Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.

Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.

Polecam!

kotlety z soczewicy , soczewica , kotlety wegetarianskie , danie z soczewicy , ostra na slodko 2xxxxxxxx

SKŁADNIKI:
 
* soczewica czerwona – ok. 250 g
* jajko – 1 szt
* bulion – 2 szklanki
* czosnek – 3 ząbki
* majeranek – 1 łyżeczka
* tarta bułka lub otręby – 3 łyżki
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Soczewicę dokładnie myjemy.
 
Namaczamy ok. 10 minut.
 
 Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.
 
Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
 
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
 
Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.
 
Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
 
Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
 
Zajadamy!
 
Smacznego! 
 
 kotlety z soczewicy , soczewica , kotlety wegetarianskie , danie z soczewicy , ostra na slodko 4xxxxxxx
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    Mrs. Pink
    26 stycznia 2013 at 21:06

    Wygląda ładnie, spróbuję jutro zrobić :) Zupka z soczewicy też jest mniam.

  • Reply
    Asia
    9 sierpnia 2013 at 17:14

    Zmodyfikowałam trochę Twój przepis i dodałam jeszcze garść posiekanej drobno pietruszki i jedna cebulę. Dodatkowo obtoczyłam kotlety w mące żeby nie przyklejały się do deski czekając na swoją kolej do smażenia. Podawałam z sosem czosnkowym, pychotka! :)

  • Reply
    Pulpeciki z soczewicy
    26 października 2013 at 22:12

    […] z niej przyrządzic wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców!   U mnie były już ” Kotlety z zielonej soczewicy „      Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „     Była ” Kremowa […]

  • Reply
    magma
    13 marca 2014 at 14:16

    wyglądają bardzo smacznie:)

  • Reply
    Kotlety ryżowe z kurczakiem
    5 maja 2014 at 15:29

    […] z nich przyrządzić np. przepyszne , chrupiące i niesamowicie sycące kotleciki , które są nie tylko fajnym pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. […]

  • Reply
    Kotlety makaronowe z porem
    5 sierpnia 2014 at 15:23

    […] Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! […]

  • Reply
    Pierogi z soczewicą
    5 sierpnia 2014 at 21:11

    […]     Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką!   Powiem Wam , że wyszły obłędne!   Dawno nie […]

  • Reply
    Zupa krem z soczewicy
    6 sierpnia 2014 at 20:17

    […] » Zupy » Zupa krem z soczewicy Nie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę!   Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! […]

  • Reply
    KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ
    1 stycznia 2015 at 19:01

    […] Ajj jak dawno nie jadłam soczewicy! […]

  • Reply
    jowi
    10 lutego 2015 at 15:31

    ja dodaję jeszcze marchewkę i korzen pietruszki

  • Reply
    agata
    19 czerwca 2015 at 16:44

    trzeci raz pichcę kotlety z czerwonej lentilki!….pycha! świetny blog! mój mąż wegetarianin uwielbia Twoje przepisy! ja z synem również! dzięki!

  • Reply
    Rewelacja dziekuje
    12 lipca 2015 at 12:40

    Z braku bulki tartej dalam otreby przenne i tez wyszlo pysznie! Super przepis!

  • Reply
    BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy
    10 stycznia 2016 at 15:09

    […] to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i […]

  • Reply
    jar
    23 marca 2016 at 11:36

    Zaskamują, a nie posmakują! Skąd nagle takie łamańce językowe się wzięły.

  • Reply
    jar
    23 marca 2016 at 11:37

    Ale przepis wydaje się świetny. Właśnie namoczyłam soczewicę i będę robić kotlety. Dziękuję.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress