Krówka z chrupiącym kremem budyniowym

krowka , ciasto karmelowe , ciasto z toffi , z karmelem , ciasto zbudyniowe , krem budyniowy , ostra na slodko 2xxxxxx

Słodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi!

Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć!

Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!

krowka , ciasto karmelowe , ciasto z toffi , z karmelem , ciasto zbudyniowe , krem budyniowy , ostra na slodko xxxxxxxxxxxxxx

SKŁADNIKI:

( blacha 24 x 28 )

CIASTO :

* jajko – 4 szt

* kisiel pomarańczowy – 1 op

* mąka pszenna – 3 łyżki

* cukier – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 1 łyżka

 

MASA BUDYNIOWA :

* płatki migdałów – 180 g

* mleko – 700 ml

* margaryna – 250 g

* budyń waniliowy – 1 op

* cukier – 3 łyżki

DODATKOWO :

* herbatniki – ok. 25 szt

* masa krówkowa – 1 puszka

* cukier puder

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Oddzielamy białka od żółtek.

Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.

Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.

Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 35 min / 180C.

Studzimy i kroimy na 2 blaty.

MASA BUDYNIOWA :

Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni.

150 ml mleka gotujemy  , zalewamy migdały.

W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.

Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.

Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.

CAŁOŚĆ :

Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.

Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.

Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.

Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zajadamy!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    magma
    22 marca 2014 at 18:15

    wygląda bardzo smacznie:) świetny przepis:)

  • Reply
    Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
    20 listopada 2014 at 13:38

    […] … masa krówkowa … kajmak …. – już na samą myśl niejednemu z nas cieknie […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress