BABKA CZEKOLADOWA Z KREMEM WANILIOWYM I MIGDAŁAMI

Czekolada …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego niesamowite burczenie w brzuchu.

Dziś mam dla Was kolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.

Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!

Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów  i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością!

babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko 3xxxxxxx  

SKŁADNIKI:

* mleko – 250 ml
* kostka do pieczenia Kasia – 125 g
* kakao – 2 łyżki
* dżem truskawkowy – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* soda – 1 łyżeczka

DODATKOWO :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – ok. 450 ml
* kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki
* płatki migdałów – 50 g
* cukier – 3 łyżki
* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.

Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! )

Wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika na ok. 45 minut ( do suchego patyczka ).

Studzimy!

babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko xxxxxxxxxxx

Przestudzoną babkę kroimy na 2 połowy ( góra i dół ).

Górę delikatnie odkładamy , w dole wydrążamy małą łyżeczką ” wanienkę : , do której trafi krem.

Robimy to dokładnie , ale delikatnie.

13-001

W rondelku gotujemy szklankę mleka , w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy.

Wlewamy do gotującego się mleka , słodzimy i doprowadzamy do zgęstnienia.

Do gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła.

Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy.

Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki.

Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ).

Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy!

Smacznego!

babka czekoladowa , babka kakaowa , ciasto czekoladowe , krem waniliowy , krem z migdalami , babka z kremem , swiateczne przepisy , kasia margaryna , ostra na slodko 2xxxxxxxxx

Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/

A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest ta strona! http://www.mojeciasto.pl/abc-pieczenia/konwerter/

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą
    4 maja 2014 at 08:59

    […] … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – […]

  • Reply
    Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )
    4 maja 2014 at 15:19

    […] naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie […]

  • Reply
    Brownie chlebowe
    5 sierpnia 2014 at 13:43

    […] prawda prawdziwego brownie nam nie zastąpi , ale jest to fajne ciasto do kawy , które na pewno znajdzie wielu […]

  • Reply
    BABKA PARZONA WANILIOWA
    13 marca 2015 at 20:37

    […] Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress