DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z PIECZARKAMI

Ostatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym.

Tzn. może inaczej!

Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;)

Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam.

Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna.

I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej.

Dziś mam dla Was przepis na bułeczki ślimaczki z pieczarkami , które są świetnym pomysłem zarówno na śniadanie , przekąskę w pracy , jak i dodatek do obiadu.

Mięciutkie , puszyste … pycha!

Polecam!

buleczki drozdzowe , slimaczki drozdzowe , slimaczki z pieczarkami , buleczki z pieczarkami , drozdzowe z grzybami , paszteciki drozdzowe , ostra na slodko  , paszteciki do barszczu 2xxx

SKŁADNIKI :
( ok. 6-8 szt )

ROZCZYN:

* drożdże – 15 g
* cukier – 10 g
* mąka – 25 g
* mleko – 75 ml

CIASTO:

* mąka – ok. 180 g
* sól – 1 szczypta
* masło – 50 g
* małe żółtko – 1 szt

FARSZ :
* pieczarki – 400 g
* cebula – 2 szt
* olej do smażenia
* mleko do posmarowania

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

ROZCZYN :

Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

CIASTO :

Przesiewamy mąkę z solą do miski.

Dodajemy posiekane zimne masło.

Rozcieramy rękami tworząc bardzo drobniutki piasek.

Dodajemy przygotowany rozczyn i roztrzepane żółtko.

Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut.

Odstawiamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

buleczki drozdzowe , slimaczki drozdzowe , slimaczki z pieczarkami , buleczki z pieczarkami , drozdzowe z grzybami , paszteciki drozdzowe , ostra na slodko  , paszteciki do barszczu 3xxxxxx

FARSZ:

Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości.

Doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ).

Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości.

Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ).

Kroimy na 6-8 plastrów.

Każdy lekko zgniatamy na ukos.

Układamy na blasze  , smarujemy odrobiną mleka.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.

Smacznego!

buleczki drozdzowe , slimaczki drozdzowe , slimaczki z pieczarkami , buleczki z pieczarkami , drozdzowe z grzybami , paszteciki drozdzowe , ostra na slodko  , paszteciki do barszczu xxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    mopswkuchni
    24 kwietnia 2014 at 11:12

    Wyglądają bosko! Zachęcam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

  • Reply
    Sushi po polsku czyli roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami
    22 maja 2014 at 13:56

    […] mam dla Was rewelacyjny pomysł na przekąskę , która zachwyci nie tylko oczy , ale i podniebienia na imprezach w gronie rodziny czy też […]

  • Reply
    Roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami
    22 maja 2014 at 13:58

    […] mam dla Was rewelacyjny pomysł na przekąskę , która zachwyci nie tylko oczy , ale i podniebienia na imprezach w gronie rodziny czy też […]

  • Reply
    Drożdżówki z serem
    22 maja 2014 at 15:47

    […] …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich […]

  • Reply
    SMAŻONE TOSTY SEZAMOWE Z PASTĄ SURIMI
    30 grudnia 2014 at 21:09

    […] do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też […]

  • Reply
    KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ
    2 stycznia 2015 at 19:46

    […] czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy […]

  • Reply
    DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ
    26 marca 2015 at 06:27

    […] Drożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress