IZAURA – SERNIK Z MURZYNKIEM

Sernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.

Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość!

Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.

Polecam!

sernik kakaowy , serowe , ciasto kakaowe , ciasto poduszeczki , laciate , ostra na slodko 3xxxx

SKŁADNIKI :
( 24 x 28 )

* mleko – 250 ml
* margaryna – 125 g
* kakao – 2 łyżki
* dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

DODATKOWO :

* ser biały wiaderkowy – 500 g
* jajko – 2 szt
* masło – 1 czubata łyżka
* cukier – 3/4 szkl
* budyń waniliowy- 1 op

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.

Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia.

Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ).

Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem.

Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując.

Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje.

Przykrywamy resztą ciemnego ciasta.

Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ).

Czas pieczenia zależy jednak od indywidualnych ustawień piekarnika – może wymagać dłuższego pieczenia.

Dokładnie studzimy!

sernik kakaowy , serowe , ciasto kakaowe , ciasto poduszeczki , laciate , ostra na slodko xxxxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Aga
    26 kwietnia 2014 at 14:12

    Jadałam podobny w dzieciństwie, sąsiadka robiła – czyste niebo w paszczy!

  • Reply
    suzana
    26 kwietnia 2014 at 14:32

    pyszne,uwielbiam takie kombinacje;) zapraszam na mojego bloga ,gdzie znajdziesz ciasta min..Anastazji jak i te z domowego zeszytu mamy…oraz pyszne dania obiadowe.polecam .pozdrawiam.

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

  • Reply
    Mirek
    26 kwietnia 2014 at 15:54

    Wygląda wspaniale!

  • Reply
    Marta T.
    26 kwietnia 2014 at 20:39

    u mnie się właśnie piecze :P i pewnie do jutrzejszej popołudniowej kawki nie doczeka :D

  • Reply
    Agnieszka
    2 maja 2014 at 18:19

    pieklam ponad poltorej godziny a i tak patyk byl mokry i wyszedl zakalec…

  • Reply
    Czekoladowe muffiny z mlecznym kremem i kolorową posypką
    22 maja 2014 at 16:31

    […] murzynków ( i nie tylko ) będą […]

  • Reply
    Sernik z wiśniami i galaretką
    28 maja 2014 at 16:00

    […] puszysty […]

  • Reply
    SERNIK KOKOSOWO - CZEKOLADOWY
    5 grudnia 2014 at 14:19

    […] właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – […]

  • Reply
    SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE
    22 grudnia 2014 at 21:52

    […] delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym […]

  • Reply
    Margaretka
    18 lutego 2015 at 23:23

    Lubię to ciasto :).

  • Reply
    CZEKOLADOWE CUPCAKES Z WANILIOWYM KREMEM
    3 marca 2015 at 18:30

    […] murzynków ( i nie tylko ) będą […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress