CZEKOLADOWA SZACHOWNICA

ciasto czekoladowe , tort szachownica , jacobs kawa , ciasto przekladane , krem czekoladowy , masa do tortu czekoladowa , ostra na slodko , tort czekoladowy 2 xxx

Czeko czeko czekolada!

Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!

Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.

Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki.

Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie łatwe!

Doskonałe na popołudnie z ulubioną kawą!

U mnie Jacobs Crema Gold – pycha!

ciasto czekoladowe , tort szachownica , jacobs kawa , ciasto przekladane , krem czekoladowy , masa do tortu czekoladowa , ostra na slodko , tort czekoladowy 2 xxx

SKŁADNIKI :
( tortownica 18 cm )

BISZKOPT JASNY :
* jajko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

BISZKOPT CIEMNY :
* jajko – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka pszenna – 3 pełne łyżki
* kakao – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM CZEKOLADOWY :
* masło – 200 g
* cukier puder – 80 g
* czekolada mleczna – 250 g
* śmietana 36% – 300 ml
* kakao – 1 łyżka

DODATKOWO :
* posiekana czekolada deserowa
* czekoladowa posypka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT JASNY :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier.

Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę / do połączenia składników.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 35 min / 180C.

BISZKOPT CIEMNY :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę.

Dokładnie , ale krótko mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 40 min / 180C.

CAŁOŚĆ :

Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.

Takie same z ciemnego i z jasnego.

A następnie układamy je jeden do drugiego.

Desktop-001

KREM CZEKOLADOWY :

Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.

Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.

Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).

CAŁOŚĆ

W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.

Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.

Robimy t delikatnie , ale dokładnie , tak by wszędzie było pokryte masą.

Obsypujemy posiekaną czekoladą i czekoladowymi pałeczkami.

Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.

Podajemy z ulubioną kawą!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Ciasto cytrynowe z nutella
    4 maja 2014 at 15:08

    […] Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto. […]

  • Reply
    Babka jogurtowa z nutellą
    14 maja 2014 at 15:53

    […]  Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!! […]

  • Reply
    Jogurtowe z nutellą
    5 czerwca 2014 at 19:44

    […]  Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!! […]

  • Reply
    Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem
    11 czerwca 2014 at 19:23

    […] dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem […]

  • Reply
    Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
    26 sierpnia 2014 at 07:23

    […] mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi […]

  • Reply
    SZACHOWNICA KOKOSOWA
    31 października 2014 at 10:24

    […] Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób. […]

  • Reply
    Anonim
    26 lutego 2015 at 18:34

    A co z kakao w kremie ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress