Kotlety rybne z mięsem

kotlety rybne , kotlety miesne , kotlety rybno-miesne , kotlety mielone , burgery , najlepszy burger , ostra na slodko xxxxxxxx

Rybamięso .. rybamięso – co wybrać?!

To i to w jednym!

Jak wiecie lubię kulinarne wynalazki i nietradycyjne połączenia smaków.

Eksperymenty w mojej kuchni często mają miejsce i może to nieskromnie zabrzmi ” zawsze wychodzi pysznie ” ! ;)

Tak było i tym razem , kiedy to postanowiłam połączyć rybę z mięsem ( tak – rybę z mięsem! )

Wyszły przepyszne kotlety , którymi zajadała się cała rodzina!

Takie rybno – mięsne kotlety są też fantastycznym pomysłem jako wkładka do burgera!

Gwarantuję , że posmakują!

 kotlety rybne , kotlety miesne , kotlety rybno-miesne , kotlety mielone , burgery , najlepszy burger , ostra na slodko xxxxxxxx

SKŁADNIKI:
( 6 szt. )

– filety rybne ( u mnie dorsz ) – ok. 30 dag
– mielona wołowina – ok. 30 dag
– duże jajko – 1 szt.
– bułka tarta – 0,5 szklanki
– mąka – 10 dag
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sól ziołowa
– pieprz
– olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem.

Mięso mielone mieszamy z rybą.

Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.

Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.

Wyrabiamy na masę.
( Jeśli masa nie chce się kleić dodajemy bułkę tartą ).

Formujemy niewielkie , płaskie kotleciki.

Obtaczamy w mące.

Smażymy kilka minut z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Olka
    30 września 2012 at 10:59

    To rzeczywiście nietypowe połączenie, ale wierzę, że udane :)

  • Reply
    Smacznie Zdrowo Kolorowo
    30 września 2012 at 11:35

    ciekawe…. miłej niedzieli

  • Reply
    Pan Deserek :)
    30 września 2012 at 17:30

    Nietypowe połączenie ale wygląda apetycznie i trzeba spróbować :)

  • Reply
    Kotlety rybno - ziemniaczane z czerwoną kapustą
    2 sierpnia 2014 at 20:08

    […] Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad – śmiało można je włożyć do ulubionej , chrupiącej bułki  … dodać świeże warzywa … i zajadać w formie burgera! […]

  • Reply
    Dorsz z nutką musztardowo - chrzanową
    20 października 2014 at 16:05

    […] mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia , […]

  • Reply
    PSTRĄG Z PIECA Z WARZYWAMI
    21 listopada 2014 at 06:28

    […] jest jedną z tych ryb , które chyba zjadam najczęściej i które najbardziej […]

  • Reply
    CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE
    3 lutego 2015 at 11:21

    […] Kotleciki zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress