TARTA POROWA Z SOSEM SEROWYM

Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!

Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.

Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!

Polecam!

 tarta porowa , tarta krucha , wytrawna tarta , tarta z porami , tarta serowa , ostra na slodko 2xxx 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– mąka – 2 szkl
– masło – 100 g
– jajko – 1 szt
– sól – 1 łyżeczka

FARSZ:

– pory – 3 szt
– wędlina – 150 g
– masło – 50 g
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
– cebula – 1 szt

SOS:

– ser żółty – 100 g
– ser pleśniowy ( np. lazur ) – 50 g
– śmietana 18% słodka – 1 szkl
– jajko – 1 szt
– gałka muszkatołowa – do smaku
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię.

Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nakłuwamy gęsto widelcem.

Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.

FARSZ:

Na patelni roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory.

Dusimy razem kilka minut.

Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę , dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy. 

SOS:

Ser żółty trzemy na tarce.

Pleśniowy drobno kroimy.

Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.

Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.

CAŁOŚĆ :

Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.

Zalewamy sosem serowym.

Wkładamy do piekarnika na ok. 20 – 25 min.

Zajadamy!

Smacznego!

tarta porowa , tarta krucha , wytrawna tarta , tarta z porami , tarta serowa , ostra na slodko xxxxxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    10 listopada 2012 at 23:45

    Wygląda bardzo apetycznie!

  • Reply
    mallwwaaa
    11 listopada 2012 at 03:49

    oj zrobię!!

  • Reply
    Tarta z mięsem mielonym i warzywami
    15 maja 2014 at 10:28

    […] tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to […]

  • Reply
    Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami
    2 sierpnia 2014 at 19:59

    […] krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do […]

  • Reply
    NACHOSY DOMOWE
    30 grudnia 2014 at 19:02

    […] kawałki tortilli, mające swe korzenie w Meksyku. Najczęściej podaje się je z roztopionym serem albo sosem serowym. Idealne do pochrupania w kinie … albo w domu przed tv. Ja mam dziś dla […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress